Scade indemnizatia de somaj

4Comentarii
Scade indemnizatia de somaj
Şomerii trebuie să anunţe incapacitatea temporară de muncă în 24 de ore de la acordarea concediului medical.

Începând de anul viitor se schimbă modul de calcul a indemnizaţiei de somaj. Astfel, indemnizaţia de somaj va reprezenta, începând cu 2011, 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 lei, şi nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei.

„Conform Ordonanţei de Ungenţă 108/2010 nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de munca potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă ”, a precizat Daciana Nica, directorul executiv adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor. De exemplu, dacă anul acesta un şomer primeşte 450 lei de la anul va primi doar 375 lei.

O altă prevedere a noii ordonanţe face referire la faptul că indemnizaţia de şomaj poate înceta la data refuzului nejustificat de a se încadar într-un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor.  Până acum moviv de încetare a indemnizaţiei de şomaj era considerat refuzul nejustificat de a se încadar într-un loc de muncă situat la o distanţă de cel mult 50 de km faţă de localitatea de domiciliu conform pregătirii sau nivelului studiilor.

Modificări

Începând cu data de 16 decembrie a intrat în vigoare Legea 233 care modifică şi competează Legea 76/2002.

Astfel, conform noii legi la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, nu se ia în considerare perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţia de şomaj. „Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj trebuie să anunţe agenţia de apariţia stării de incapacitate temporară de muncă în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical”, a spus Daciana Nica.

În cazul în care persoana depune concediul medical în termen de 24 de ore , perioada de incapacitate de muncă prelungeşte perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj. Dacă concediul nu este depus în 24 de ore de la acordare perioada de incapacitate de muncă face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.

Se stipulează de asemenea că persoanele beneficiare de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a comunica AJOFM dacă paricipă la programe de formare profesională a căror finanţare este asigurată din asistenţă financiară nerambursabilă.

S.Al.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor