Scade numarul angajatilor

Scade numarul angajatilor
Lunã de lunã, numãrul angajatilor bihoreni scade vâzând cu ochii. Potrivit ultimului buletin al Directiei Judetene de Statisticã (DJS) Bihor, la sfârsitul lunii septembrie efectivul salariatilor din judet a fost de 161.455.

Cu 287 mai putini decât în luna precedentã. De fapt, numãrul salariatilor bihoreni a început sã scadã din luna iunie. Procesul scãderii numãrului salariatilor se este reflectat la nivelul întregii tãri, unde din 4.577.800 de salariati în iunie s-a ajuns la 4.554.600 în septembrie.

A crescut în schimb numãrul pensionarilor, care la sfârsitul trimestrului doi era în Bihor de 158.216.

Venituri mici în Bihor

Dupã cum ne-am obisnuit, câstigurile medii ale bihorenilor sunt cu mult sub cele la nivel national, atât în ceea ce priveste salariile cât si pensiile. Astfel, dacã salariul mediu brut pe luna septembrie la nivelul întregii tãri a fot de 965 RON, în judetul Bihor acesta a fost de 794 RON, cu peste 170 RON mai mic.

Pensiile bihorenilor sunt si ele mai mici, datoritã faptului cã si salariile realizate anterior pensionãrii au fost mai mici comparative cu cele la nivel national. Astfel pensia medie a bihorenilor, la finele trimestrului doi era de 247 RON, iar pensia media la nivelul tãrii de 261 RON.

Pe de altã parte este îmbucurãtor faptul cã a crescut numãrul nãscutilor vii si a scãzut numãrul decedatilor, fatã de perioada ianuarie – septembrie 2004. „Caracteristic pentru evolutia fenomenelor demografice din aceastã perioadã este reducerea mortalitãtii generale, respectiv infantile si cresterea natalitãtii.

Acest lucru a condus la atenuarea scãderii populatiei în 2005, comparativ cu aceeasi perioadã din 2004”, a precizat Dana Pasc, directorul executiv a DJS Bihor.

Dan Birta