Scade taxa de înmatriculare

16Comentarii
Scade taxa de înmatriculare
ORADEA – Taxa pentru prim înmatriculare nu va dispărea, dar nu va putea fi mai mare decât valoarea reziduală a maşinii.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că autorităţile române vor continua discuţiile cu oficialii europeni despre nivelul taxei pentru prima înmatriculare. Taxa pentru prima înmatriculare din România este mult mai mare decât în alte ţări ale UE, respectiv 25,6 euro în Germania sau 66,6 euro în Spania.

Taxa va fi aplicată la actualele cote până când Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea cuantumului, dar ministrul Finanţelor Publice a apreciat că pentru maşinile noi nu vor exista modificări, întrucât sumele plătite la înmatriculare nu sunt foarte ridicate. De altfel, comisarul european pentru taxe şi vămi, Laszlo Kovacs, a apreciat că taxa pentru prima înmatriculare instituită de România este neconformă cu normele UE, devenind discriminatorie prin însăşi formula de calcul în funcţie de anumiţi parametri, deşi este în sine legală. Laszlo Kovacs a declarat, pentru un cotidian de limba maghiară, că modul de funcţionare a taxei, şi nu existenţa sa, este problema Uniunii Europene, o taxă similară existând în 16 state membre ale UE.

Astfel, formula aplicată de autorităţile române în calcularea taxei dezavantajează, prin suma de plată, autoturismele second-hand provenind din Uniunea Europeana, creând o poziţie de piaţă net favorabilă maşinilor autohtone.

Prea mare
„În acest moment avem discuţii cu Comisia Europeană pe baza tabelului cu nivelele de taxare. CE nu a spus niciodată că România nu are drept de a aplica această taxă, singura discuţie fiind cea cu privire la nivelul taxei, care nu trebuie să fie mai mare decât valoarea reziduală a maşinii, aşa cum se întâmplă la noi”, a precizat Vlădescu.

Normele europene în domeniu prevăd respectarea a patru principii: protecţia mediului, aplicarea uniformă atât pentru maşini vechi cât şi pentru maşini noi, nediscriminarea între producţia internă şi cea externă şi nivelul taxelor să nu depăşească nivelul valorii reziduale a maşinii. „Nivelul taxei a crescut foarte mult în Parlament. Nu există un model de taxare în alte ţări, ci mai multe. O soluţie ar fi revenirea la varianta propusă de Guvern”, a declarat ministrul Finanţelor.

Dan Birta16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor