Scadenţa închiderii deponiilor

Călin Mocan
Călin Mocan
Primăriile care nu vor închide gropile de gunoi neconforme riscă amenzi de la UE.

Mai puţin de două săptămâni au la dispoziţie administraţiile publice locale pentru închiderea depozitelor comunale de deşeuri. În caz contrar, România ar putea fi amendată de către Uniunea Euopeană pentru neconformarea la cerinţele UE în materie de deşeuri. Acesta a fost unul dintre aspectele scoase în evidenţă în cadrul conferinţei de presă de vineri, de către Călin Mocan, şeful Gărzii de Mediu (GM) Bihor.

„Din 16 iulie, toate statele membre ale UE vor fi verificate, iar procedurile ar putea oferi o perioadă de două – trei luni României până la primirea scrisorii de notificare. Apoi Guvernul are o perioadă de circa trei luni ca să răspundă. Ulterior, direcţia de mediu a UE decide dacă declanşează procedura de infrigement”, a precizat Călin Mocan.

În Bihor

România are încă 2.297 de depozite de deşeuri neconforme. „În judeţul Bihor 70 de comune au declarat că şi-au închis gropile de deşeuri şi au concesionat serviciul public de salubrizare. 16 comune sunt în curs de licitare a acestui serviciu şi de închidere a gropilor, iar cinci comune nu şi-au concesionat serivicul de salubrizare şi nici nu au început închiderea gropilor”, a subliniat şeful GM Bihor.

Primăriile care nu-şi vor închide gropile trebuie să se aştepte la amenzi usturătoare, care vor fi plătite tot din buzunarul contribuabililor. „Dacă se va dovedi că perioada de conformare nu a fost respectată din motive independente de Ministerul mediului, primăriile vor fi co-plătitoare la amenzile primite de la Comisia Europeană, care pot ajunge până la 200.000 de euro pe zi”, declara la sfârşitul lunii mai, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

În altă ordine de idei, operatorul de salubrizare Urbanaa fost sancţionat de GM Bihor cu 30.000 de lei şi i-a fost suspendată activitatea de prestare a serviciilor de utilităţi publice până la obţinerea licenţei. O altă societate care a fost amendată cu 110.000 de lei este SC Pyroinvest SA Telechiu. Societăţii i-a fost, totodată, suspendată activitatea instalaţiei de piroliză şi activitatea depozitului de cauciucuri până la obţinerea actelor de reglementare. 

Dan Birta

Urbana, afară din oraş!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !