Scadenţa la cota de lapte

1Comentariu
Producătorii de lapte trebuie să depună declaraţii la APIA
Producătorii de lapte trebuie să depună declaraţii la APIA
ORADEA - Doar 20 % din producători, respectiv, comercianţi au depus declaraţiile privind cota de lapte. Conform normelor în vigoare, până pe data de 14 mai se depun declaraţiile anuale privind vânzările, respectiv livrările de lapte realizate în anul de cotă 2008/2009, reactualizându-se, totodată, cota de lapte pentru anul 2009/2010.

Dacă nu se respectă termenul de depunere a declaraţiilor producătorii, respectiv cumpărătorii şi procesatorii riscă să fie sancţionaţi.

Conform datelor oferite de reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în judeţul Bihor sunt în jur de 18.000 de deţinători de cotă de lapte care trebuie să depună declaraţiile anuale. Până acum, 20% dintre aceştia au trimis aceste declaraţii.

Proceduri
Anul de cotă se încheie la 31 martie 2009, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la APIA până pe data de 14 mai 2009 inclusiv. Aceste declaraţii trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe şi de către cumpărătorii de lapte. Declaraţiile

se pot depune atât personal, la sediul APIA Bihor sau la centre zonale din Valea lui Mihai, Sălard, Salonta, Marghita, Beiuş, Tinca, Aleşd, Borod, cât şi prin poştă.Declaraţiile trebuie completate pe baza datelor din Caietul fermierului. În funcţie de cota deţinută, Caietul fermierului este de două tipuri: A – pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 kg, respectiv B – pentru o cantitate mai mică 5.000 kg. Producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă.

Întârzierile se penalizează. Astfel, după fiecare zi calendaristică de întârziere după termenul de 14 mai, producătorii şi cumpărătorii riscă penalizări de 0,01% calculate din cantitatea alocată pentru vânzări directe, respectiv pentru livrări. De asemenea, producătorul care nu respectă termenele şi obligaţiile privind declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a comercializa lapte prin retragerea cotei la rezerva naţională. În ceea ce-i priveşte pe cumpărătorii care nu trimit declaraţiile anuale, aceştia riscă să piardă dreptul de a achiziţiona de la deţinători cota de lapte.

 

Simona Albinaru

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor