Scadență la vizarea carnetelor de rentier

De Simona Drimbău
Scadență la vizarea carnetelor de rentier
Au mai rămas două zile în care fermierii pot să-şi vizeze la APIA carnetele de rentier pentru a intra în posesia rentei viagere cuvenite pentru anul 2017. Anul trecut au fost vizate 1.486 de carnete de rentier agricol.

„Rentierii agricoli care au vizat carnetele la APIA Bihor în 2017 şi doresc vizarea carnetelor şi anul acesta se pot prezenta la sediul APIA Centrul Judeţean Bihor, Oradea, str. Matei Corvin nr. 1, până la 31 august 2018”, a precizat directorul APIA Bihor, Florian Pavel.

Pentru vizarea carnetului de rentier agricol, solicitantul trebuie să semneze o declaraţie pentru obţinerea vizei anuale, conform anexei care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, însoţită de mai multe documente, pe baza cărora persoana desemnată de către Centrul judeţean al APIA va verifica conformitatea documentelor originale cu copiile existente la dosar şi în cazul persoanelor pensionate pe caz de boală va certifica copiile depuse ale deciziilor de la comisia de expertiză medicală.

Astfel, aceștia trebuie să prezinte carnetul de rentier agricol, actul de identitate al solicitantului, decizia de la comisia de expertiză medicală – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală, în original. Decizia de la comisia de expertiză medicală se depune în copie.

Trebuie prezentate şi o procură notarială autentificată / curatelă / hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal precum şi contractul de arendare. Opţional se depune un extras de cont pe numele rentierului agricol, deschis la oricare bancă de pe teritoriul României, în lei.

Beneficiari

Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul 2017 poate fi încasată de moştenitorii săi, cu condiţia respectării prevederilor legale, moştenitorii vor depune la oricare Centru judeţean al APIA carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu), certificatul de deces (original şi copie), actul de succesiune (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune investită cu formula ,,definitivă şi irevocabilă” (original şi copie), B.I/C.I./paşaport al moştenitorului (original şi copie), împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original), precum şi un extras de cont pe numele solicitantului.

În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanţi nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului conform prevederilor legale în vigoare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !