Scandal cu acuze: Prisme electorale ilegale Cioloş – PNL!?

De Călin Corpaş și Cristina Ghilea
Reactualizat la:
8Comentarii
Scandal cu acuze: Prisme electorale ilegale Cioloş – PNL!?
© Primele electorale Cioloş – PNL au „invadat” Oradea, în ultimele zile
Primăria a oferit o interpretare originală regulamentului municipal, care serveşte PNL. PSD acuză încălcarea Hotărârii Consiliului Local!

Deşi regulamentul de afişaj public, propus de Primăria Oradea şi votat în luna septembrie de către consilierii locali PNL interzice implicit prismele electorale, prin oraş au apărut mai multe prisme electorale care-l promovează pe premierul Cioloş şi PNL – în Nufărul, în Centrul Civic, în Decebal, în Calea Aradului, iar Florin Birta, viceprimarul liberal, anunţă că partidul său – PNL – a amplasat opt asemenea prisme, prin tot oraşul.

Afise Dacian Ciolos

 

PSD: „Noi am fost refuzaţi”

Miercuri, PSD Bihor a ieşit la atac. Prin apariţia prismelor electorale Cioloş – PNL prin Oradea, preşedintele filialei, Ioan Mang invocă încălcarea regulamentului municipal de publicitate şi afişaj stradal, votat în septembrie de majoritatea PNL din Consiliul Local, la iniţiativa Executivului local PNL. În regulamentul respectiv, intrat deja în vigoare, prin art. 35 „pe domeniul public sau privat al municipiului se interzice amplasarea mijloacelor publicitare de tip prismă” – cum este cazul panotajelor amplasate deja de către PNL. Însă, art. 36 din acelaşi regulament face o derogare de la art. 35 şi stipulează următoarele: „Prin derogare de la prevederile art. 35 se pot amplasa mijloace publicitare de tip prismă în scop de informare şi promovare a turismului sau a evenimentelor publice organizate de, sau împreună cu autorităţile publice locale, în baza Avizului Instituţiei Arhitectului Şef”.

Ioan Mang

„Dacă CL a decis aşa, este în regulă, nu comentez. Dar acea Hotărâre nu este respectată tocmai de cei care au emis-o! Probabil că afişele PNL sunt de interes turistic. Au făcut acel regulament ca să nu pună PSD-ul prisme, dar văd că dânsul (primarul Ilie Bolojan – n.red.) poate. Mă aştept acum ca dl primar să dea dispoziţie să fie scoase prismele, pentru că fac nici turism, nici nu fac publicitate unor evenimente publice. Aceasta în timp ce noi, PSD, am fost refuzaţi de OTL să amplasăm panouri în staţii, pe motiv că nu au voie să aprobe nimic politic”, afirmă acuzator şeful PSD de la Judeţ, subliniind că, deşi nu partidul său nu a făcut cerere scrisă la Primărie, s-a interesat la agenţiile de publicitate, care ar fi informat PSD Bihor că nu pot amplasa prisme prin oraş, din cauza regulamentului cu pricina.

PNL cere, Primăria (se) execută

Întrebat de jurnalişti, viceprimarul liberal Florin Birta şi purtătorul de cuvânt al Primăriei, liberala Anca Grama au oferit explicaţii pentru situaţia în care opozanţii politici acuză, practic, PNL, că nu respectă Hotărârile Consiliului Local controlat în mod absolut tocmai de aleşii PNL! Reprezentanţii Primăriei spun că, la cererea scrisă a PNL, arhitectul-şef al Primăriei, economistul Adriana Lipoveanu şi juriştii din Primărie au interpretat regulamentul cel nou în sensul de a permite, totuşi, partidelor să amplaseze asemenea prisme, în perioada pre-electorală.

Florin Birta Florin Birta ©

Iar cum PNL a fost singurul care a făcut cerere scrisă, aprobată rapid, iată că singurele asemenea prisme din oraş sunt doar cele ale PNL. S-a oferit o interpretare foarte generoasă conceptului de alegeri parlamentare – ca eveniment public co-organizat de Primăria Oradea, implicată în amenajarea secţiilor de votare – pentru ca PNL să îşi poată amplasa prismele.

Apeluri de urgenţă pe la ceilalţi

Explică Florin Birta: „Primăria este partener la organizarea alegerilor. Toate partidele care doresc să îşi monteze prime, pot face asta până la începutul campaniei electorale. Dacă i-au notificat în acest sens? Nu… cred că cei de la urbanism i-au informat. Noi am depus o cerere şi aceasta a fost înţelegerea cu cei de la urbanism, că se va da posibilitatea montarii de prisme celor care doresc. Cererea am depus o luni, iar marţi s-a primit răspunsul… Are voie să monteze şi PSD dacă vrea să îşi pună prismă în oraş. Să depună o cerere la Primărie şi să monteze”, îi invită Birta pe pesedişti, o dată ce PNL şi-a montat prismele electorale prin oraş, beneficiind de colaborarea generoasă şi extrem de promptă a administraţiei Bolojan.

Anca Grama Anca Grama ©

Chiar dacă, solicitată de redactorul JB&BIHON, directorul de la urbanism, Adriana Lipoveanu a evitat să ofere de îndată un răspuns la situaţia creată, în schimb, purtătorul de cuvânt Anca Grama a dat câteva lămuriri. Grama a precizat că, urmare a cererii PNL, Instituţia Arhitectului Şef a informat telefonic şi alte partide că pot, la rându-le, să îşi amplaseze prisme, prin această interpretare originală a proaspătului regulament municipal. „Doamna Lipoveanu spune că PSD, UDMR, PMP au fost sunate, pentru a fi anunţate că li se va permite amplasarea de prisme electorale. Nu au fost informate în scris, din cauza timpului scurt. Din ce am înţeles, la PSD au vorbit cu dl Adrian Stângă”, ne-a transmis Anca Grama.

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor