Scandal între ortodocşi şi greco-catolici

Scandal între ortodocşi şi greco-catolici
Un nou scandal interreligios a pus pe jar un sat întreg din comuna Finiş. Primarul crede că dihonia a pornit de la retrocedarea mai multor terenuri.

Autorităţile spun că nu înţeleg prea bine care sunt motivele care au dus la duşmănia dintre greco-catolicii şi ortodocşii din sat, însă invocă o problemă legată de retrocedări. Întrucât ortodocşii vor ca autorităţile să interzică greco-catolicilor să mai oficieze slujbele la şcoala din sat, aceştia din urmă sunt decişi să ceară să le fie retrocedată biserica din sat. Nu vor să-i lase


Potrivit primarului Albert Vura, câţiva credincioşi greco-catolici din satul Fiziş au cerut anul trecut autorităţilor locale să le aloce un spaţiu unde să îşi ţină slujbele religioase. „Am discutat cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi cu direcţiunea şcolii din sat şi am convenit să le dăm o sală de clasă”, spune acesta. Doar că, duminica trecută, comunitatea de ortodocşi a cerut primarului să nu le mai dea voie greco-catolicilor să-şi ţină slujbele în şcoală.


„Au apărut probleme acum de ce îi las în şcoală. Încercăm să facem cumva să ajungem la o înţelegere săptămâna aceasta, pentru a-i împăca pe oameni”, speră edilul, care presupune că totul a pornit de fapt de la retrocedarea terenurilor din sat.

Aţâţători la vrajbă


„Pământul rămas nerevendicat de ortodocşi urmează să îl dăm greco-catolicilor. Este ceva teren lângă biserică, lângă şcoală, şi o parcelă de pădure. Zilele trecute, inginerul de la Primărie s-a dus să facă măsurătorile şi a fost însoţit de preotul greco-catolic, iar de aici au început discuţiile”, e de părere primarul Vura.


„Ceartă mai aprigă decât cea dintre oamenii de religii diferite nu am mai văzut. Preoţii, în loc să-i liniştească, mai mult îi aţâţă, iar eu cad la mijloc”, susţine primarul din Finiş.


Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice, Florin Jula, a precizat că ei sunt la curent cu problemele din Fiziş şi cataloghează incidentele de acolo drept o încălcare a drepturilor omului. „Într-adevăr, se fac presiuni. Datorită faptului că un număr important de localnici, au adoptat religia greco-catolică.

Din informaţiile noastre, preotul ortodox face presiuni să nu mai facem liturghia în şcoala din sat. Noi avem aprobările necesare, inclusiv de la Inspectorarul Şcolar, iar procesul de învăţământ nu este perturbat. Se pare că acest gest necugetat al părintelui ortodox ne va determina să solicităm retrocedarea locaşului de cult, care ne-a aparţinut şi care este folosit de ortodocşi”, a spus Florin Jula.

Mai multe cazuri


Reprezentantul Episcopiei Ortodoxe, părintele Vasile Bota, a spus că până miercuri nu a fost informat în legătură cu neînţelegerile apărute între credincioşii din Fiziş. Prefectul de Bihor, Ilie Bolojan, nu a fost nici el informat despre incident. „Atâta timp cât nu tulbură ordinea şi liniştea publică, noi nu avem pentru ce să intervenim”, a spus acesta. Însă recunoaşte că nu este singurul caz din judeţ. „Unde nu se ceartă ortodocşii cu greco-catolicii?”, se întreabă prefectul.


În urmă cu aproximativ o lună, în satul Valea de Jos a fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a aplana conflictul izbucnit între credincioşii celor două culte, care au fost la un pas de a se lua la bătaie în curtea bisericii. Sătenii de acolo s-au certat din cauza lăcaşului de cult.

Vechiul preot, împreună cu o pare din localnici, au trecut la greco-catolici şi revendicau biserica. De aici a pornit un adevărat scandal cu îmbrânceli, înjurături şi acţiuni în instanţă.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !