Scandalul alocărilor pentru școlile maghiare, în instanță

De Cristina Ghilea
4Comentarii
Elevi și profesori de la Ady Endre au protestat la ședința CL
Elevi și profesori de la Ady Endre au protestat la ședința CL
Primăria contestă în contencios administrativ sumele care i-au fost repartizate de Consiliul Județean, pentru școlile Ady Endre și Szacsvay Imre.

„Primăria Municipiului Oradea contestă la instanța de contencios administrativ Hotărârea Consiliului Județean 113/2018 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean Bihor, constituit conform Legii Bugetului de Stat pe 2018, în ceea ce privește destinația sumei de 180 mii lei, precum și a sumei de 50 mii lei, alocate municipiului Oradea pentru reabilitarea rețelei de termoficare la Liceul Ady Endre și reabilitarea fațadei Școlii Szacsvay Imre”, transmite municipalitatea printr-un comunicat de presă.

Primăria invocă încălcarea prevederilor articolului 6, alineatul 3, litera b) din Legea 2/2018 (Legea bugetului), potrivit cărora: „Sumele se repartizează comunelor, orașelor și municipiilor de județ prin hotărâre a consiliului județean, strict pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală”.

„În cazul de față, niciunul dintre obiectivele locale pentru care Consiliul Județean Bihor a repartizat sume Municipiului Oradea nu se regăsește în lista obiectivelor de investiții – în bugetul local, aprobat pentru anul 2018. Concret, sumele repartizate pentru cele două obiective nu pot fi utilizate legal cu destinația dată prin HCJ 113/2018. Situația juridică actuală a imobilelor în care își desfășoară activitățile cele două unități de învățământ nu permite, din punct de vedere legal, realizarea obiectivelor propuse”, argumentează municipalitatea.

Adminsitrația Bolojan transmite că: „clădirea în care funcționează Liceul Teoretic Ady Endre este proprietatea Episcopiei Romano-Catolice Oradea, iar municipiul Oradea, în calitate de chiriaș, nu poate realiza lucrări de reabilitare a rețelei de termoficare aparținând proprietarului, această obligație revenindu-i de drept acestuia. Pe de altă parte, clădirea în care funcționează Școala Gimnazială Szacsvay Imre este în prezent în litigiu, fiind revendicată de Parohia Romano-Catolică. În consecință, până la clarificarea legală a situației, Municipiul Oradea nu poate realiza reabilitarea fațadei clădirii. Pentru toate aceste motive, Primăria Municipiului Oradea consideră nelegală repartizarea celor două sume, pentru că nu pot fi finanțate obiective care nu sunt în proprietatea publică sau privată a municipiului”.

Întoarsă de Prefectură

Conform legii, primul filtru înainte de aplicarea unei hotărâri a unui consiliu județean sau local este controlul de legalitate, una dintre cele mai importante atribuții ale Prefecturii. Prefectul Ioan Mihaiu ne-a declarat că subordonații săi au cerut modificarea hotărârii emise de Consiliul Local Oradea dar că nu are informații că ar fi vreo problemă de legalitate cu hotărârea de Consiliu Județean prin care s-a făcut alocarea.

„Noi le-am cerut să respecte destinația banilor. Dacă consideră că este ilegal să fie cheltuiți banii pe destinația inițială, le-am cerut să se înțeleagă cu Consiliul Județean pentru schimbarea destinației sau să returneze banii”, ne-a declarat prefectul Ioan Mihaiu.

El insistă că nu e căderea instituției pe care o conduce să aprecieze dacă e legal sau nu ca Primăria să cheltuiască acele sume pentru cele două școli.

Despre hotărârea Consiliului Județean prin care s-a făcut alocarea, respectiv cea prin care a fost votat bugetul județului, spune că „nu am avut sesizăsi pe acea HCJ, nici din partea altor institutii și nici din partea colegilor mei. Se poate că sunt aspecte neclare, poate anumite alineate dar nu poate fi ilegală toată hotărârea”, apreciază Mihaiu.

Scandal cu școlile maghiare

Scandalul legat de alocările CJ s-a iscat pe finalul lunii trecute, când Primăria a decis să nu respecte destinația sumei de 230.000 de lei virate de Consiliul Județean orașului, pentru cele două școli. În schimb, executivul a propus și aleșii liberali au votat direcționarea banilor spre internatul Liceului Traian Vuia. Ședința CL în care s-a votat proiectul s-a consumat cu sala mare a Primăriei ticsită de elevi și profesori de la cele două unități de învățământ, în public luând loc și politicieni UDMR.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor