Scandalul dioxinei loveste puternic in vanzarile de carne de porc

1Comentariu
Foto arhiva
Foto arhiva
Inainte de Sarbatori, procesatorii romani inregistreaza cele mai mari pierderi din ultimii ani dupa ce scandalul dioxinei le-a scazut vanzarile cu cel putin 50%.

Mai mult, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, avertizeaza ca lucrurile vor merge si mai prost, pentru ca in 2009, o parte dintre firme vor intra in faliment, iar muncitorii vor fi trimisi acasa.

Industria carnii are cel mai prost an din ultimii 10, foarte putine societati obtinand profit, atat din cauza fluctuatiilor monedei europene, a crizei economice, cat si a scandalului dioxinei.

Peste o suta de tone de carnecontaminata au ajuns in Romania, iar populatia a intrat in panica.

“O scadere de vanzari de 50 pana la 80% la unitatile de procesare romanesti. Deci asta a fost prima bomba, lumea fiind convinsa ca in toate unitatile a intrat carne din Irlanda”, a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Din ce in ce mai multe persoane se indreapta spre crescatorii particulari, insa autoritatile spun ca in acest caz pericolul de imbolnavire este si mai mare.

De multe ori, oamenii care sacrifica porci acasa nu duc carnea la veterinari pentru control. Mai grav, o mare parte dintre firmele romanesti au inceput si ele sa lucreze la negru, din cauza taxelor prea mari.

Pana la 25 de tari au importat carne de porc irlandeza contaminata cu dioxina. Guvernul irlandez a ordonat retragerea de la vanzare a tuturor alimentelor pe baza de carne de porc produse pe insula dupa 1 septembrie.

Ce face dioxina?

Termenul de dioxine se refera la un grup de substante cu structura chimica si proprietati biologice asemanatoare. Toate aceste substante au potential toxic si cancerigen.

Tulburarile comportamentale, depresia, tulburarile hormonale, diverse forme de cancer, sunt doar cateva dintre afectiunile de care se vor imbolnavi cei care au consumat carne de porc contaminata cu dioxina, a declarat pentru evz.ro directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi.

Mencinicopschi sustine ca, in Romania, nu exista niciun laborator de analizemedicale care sa detecteze dioxina in corpul uman iar “tabloul simptomatic” nu se cunoaste exact in acest moment.

Sursa: ziare.com



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor