Scandalul statuilor din Piața Unirii: „nu înțeleg să laud fiul și să hulesc tatăl”

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
16Comentarii
Scandalul statuilor din Piața Unirii: „nu înțeleg să laud fiul și să hulesc tatăl”
Proiectul mutării statuii lui Mihai Viteazul pentru a face loc statuii regelui Ferdinand a trecut de Consiliul local cu votul liberalilor dar nu fără acuze sau discuții în contradictoriu.

Mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii este, de-acum, o chestiune de când și nu de dacă. Proiectul de hotărâre prin care în locul „Unificatorului” va veni „Întregitorul” – regele Ferdinand, adică, a trecut luni, de plenul CL cu voturile majorității liberale.

Opoziția a cerut amânarea proiectului prin PSD, sau chiar anularea sa, prin UDMR care ar dori revenirea statuii Sf. Ladislau pe amplasament. Cel mai vehement opozant a fost, însă, colonelul (r) Constantin Moșincat, secretarul Asociației Mihai Viteazul.

mosincat Colonelul (r) Constantin Moșincat ©

El refuză să accepte că spațiul actualmente ocupat de reprezentarea voievodului ar putea fi alocat altuia. „Așa gândire nu este posibilă”, crede el, insistând pe soluția amplasării ambelor statui, eventual față în față.

„Acea statuie aparține Asociației și a fost amplasată cu respectarea legii. Eu nu am dat acordul pentru nicio mutare și, în baza Legii 50, acolo trebuie să rămână. Aceasta este decizia Asociației”, e concluzia sa.

Primarul a insistat, din nou, că regele Ferdinand este mai potrivit pentru locație, mai ales că ansamblul arhitectural realizat de arhitectul Duiliu Marcu a avut ca idee centrală statuia regală și nu o alta. A spus, apoi, că are la dosarul autorizării acordul moștenitorilor sculptorului dar intervenția sa nu a redus la tăcere contestatarii. Reprezentantul Asociației a lansat acuze cum că, prin demersul administrației Bolojan, se lezează meritele domnitorului. „Eu înțeleg respectul față de înaintași dar nu înțeleg să laud fiul dar să-l hulesc pe tată”, a insistat Moșincat, dând de înțeles că cele două personalități în numele cărora se crează tabere antagonice în Oradea ar face parte din aceeași familie istorică.

La Oradea, Unificatorul pierde în fața întregitorului. Statuia lui Mihai Viteazul va părăsi Piața Unirii pentru a-i face loc unui „favorit” al primarului Ilie Bolojan, regele Ferdinand I. În primăvara acestui an, adminsitrația Bolojan semna cu Universitatea de Ahitectură și Urbanism din București...16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor