Scăpări legislative, în asistenţa socială?

Dintre cei 660 de beneficiari ai ajutor social, în luna iulie, doar 15 au prestat muncă în folosul comunităţii.

Dintre toţi beneficiarii îndemnizaţiei de ajutor social în luna iulie, 660 la număr, din Oradea, doar 15 au prestat muncă în folosul comunităţii. Cifrele au dat de bănuit conducerii municipalităţii orădene, astfel că, primarul Ilie Bolojan a cerut Administraţiei Social Comunitare Oradea (ASCO), în gestiunea cărei instituţii se află această problemă, un raport complet şi reverificarea dosarelor, în special a celor scutiţi de la munca în folosul comunităţii, pe baza certificatelor medicale.

Doar unul pus la muncă

„Cei scutiţi de la efectuarea muncii în folosul comunităţii, care deţin certificat medical, sunt în număr de 151, fiind evaluaţi de o comisie din cadrul Casei Judeţene de Pensii. Acordarea îndemnizaţiilor se face conform legii şi oricum dosarele se reanchetează o dată la şase luni”, ne-a precizat Gizela Gati, şefa Serviciului Social din cadrul ASCO.

La finele lunii iulie în evidenţele instituţiei existau 301 dosare, pentru 663 de persoane beneficiare de ajutor social. Dintre acestea, însă, au fost scutite de la munca în folosul comunităţii, conform legii, 112 de mame care îngrijesc peste 200 de copii cu vârste sub 7 ani, 151 de persoane au certificat medical, 128 sunt elevi, 143 sunt copii cu vârste sub 7 ani, 39 sunt copii neşcolarizaţi, 74 sunt persoane cu vârsta de pesnionare iar una s-a pensionat deja. Alţi trei oameni au renunţat la ajutorul social în acest an întrucât şi-au găsit loc de muncă.

„Aş zice că este mai degrabă vorba de o scăpare legislativă care generează astfel de discordanţe în cifre. Dintr-o familie cu patru-cinci membri, să spunem, care sunt toţi beneficiari ai ajutorului social, doar unul este obligat conform legii să presteze muncă în folosul comunităţii”, a exemplificat Gizela Gati. Dar dacă respectiva persoană intră în categoria celor scutiţi de la prestarea muncii în folosul comunităţii, această sarcină trebuie preluată de o altă persoană din familie, dacă este majoră şi aptă de muncă, conform unei dispoziţii a primarului.

Mălina Pop0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !