Scăpări periculoase de gaze

Scăpări periculoase de gaze
Ceferistii din Gara Episcopia au descoperit miercuri dimineata o fisura la un vagon ce transporta 40 tone de gaz butan lichefiat. Gazul tâsnea în afara, existând pericolul producerii unei explozii.

Vagonul cu pricina a fost descoperit în timpul verificarilor pe care angajatii CFR Episcopia le fac în fiecare dimineata. Garnitura de 12 vagoane încarcate cu gaz lichefiat apartine firmei Shell si a sosit de la Halmeu, destinatia finala fiind un oras din Ungaria.

„Dupa depistarea defectiunii am izolat vagonul si am sesizat autoritatile”, a declarat Vasile Fati, seful statiei de marfa din Episcopia. Pompierii oradeni au ajuns în scurt timp la fata locului si au remediat problema. „Surubul de la robinet nu era strâns, ceea ce a condus la scurgerile de gaze. Daca nu am fi fost sesizati la timp, mare necaz ar fi fost”, a explicat colonelul Grigore Selesi, comandantul grupului de pomperi Oradea, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bihor.

Daca n-ar fi fost interventia prompta a angajatilor CFR si a pompierilor militari, s-ar fi putut produce o adevarata catastrofa, având în vedere ca pe linia învecinata cu garnitura ce transporta gaz se aflau cisterne cu benzina.
„Un caz asemanator a mai fost înregistrat în Gara Episcopia Bihor în urma cu circa doua luni”, a adaugat Vasile Fati.

Sebastian Kovacs