Scarlatină în grădiniţă!

ORADEA – În acest sezon, boala contagioasă ce bântuie prin grădiniţele orădene este scarlatina. Mai multe cazuri au fost semnalate cel mai recent la Grădiniţa „Szent Laszo”.

„Este adevărat că am avut cazuri de scarlatină. În urmă cu două săptămâni, doi copii s-a îmbolnăvit de la grupa mică şi mijlocie, iar înainte de Crăciun un alt copil”, spune Eniko Braun, administratoarea grădiniţei. Aceasta susţine că focarul nu a început din instituţie, dar că s-au luat imediat măsuri de precauţie. „Unul dintre copii a venit bolnav şi boala se transmite imediat. Câţiva copii au fost internaţi, iar celolarlaţi asistenta le-a prelevat probe pentru SNF, pentru a nu se evita răspândirea virusului. Am anunţat Sanepid-ul, care a dezinfectat. Am dezinfectat şi noi”.

Epidemie?

Cele declarate de reprezentanţii grădiniţei nu sunt confirmate în totalitate de părinţii care-şi duc micuţii la această grădiniţă. Mulţi dintre aceştia refuză să-şi lase copiii la grădiniţă, până ce epidemia de scarlatină va dispărea. „Când am dus copilul luni la grădiniţă, îngrijitoarea mi-a spus că a reapărut scarlatina şi dacă vreau să-l las s-ar putea să se îmbolnăvească şi el”, spune Szucs Istvan, tatăl unui preşcolar. „Mai mulţi copiii s-au îmbolnăvit de scarlatină, patru au fost internaţi în spital. Nu este prima oară când se întâmplă acest lucru. În decembrie s-au mai îmbolnăvit câţiva copilaşi tot de scarlatină.”

„Nu am mai dus băiatul la grădiniţă de o săptămână, de teamă că se poate îmbolnăvi de scarlatină. Sper să se rezolve această problemă cât mai repede”, spune un alt tătic, C.Z.


Igiena, bat-o vina

Administratoarea susţine că nu e cazul ca părinţii să intre în panică, deoarece scarlatina e o boală a copilăriei. „Copiii pot veni la grădiniţă, doar că pot fi purtători, iar boala poate apărea peste la 4-10 zile”, spune aceasta.

Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) semnalează cazuri de scarlatină în mai multe instituţii din oraş. „Astfel de cazuri apar tot timpul, doar că în perioada decembrie-ianuarie, procentul e mai mare. Ajunge de la 30% la 80%”, spune Mariana Fericeanu de la ASP.

„Am efectuat dezinfecţii în 15 ianuarie la Grădiniţa Szent Laszlo, la care au mai fost cazuri şi-n decembrie”, spune Mariana Fericeanu, de la Biroul de Epidemiologie al ASP. „Instituţiei respective îi revine obligaţia de a respecta toate măsurile de igienă, după dezinfecţia făcută de noi. Aceasta se referă la aerisirirea camerelor, curăţenia în spaţiul de joacă, de dormit, sala de mese, dezinfectarea toaletelor, a vaselor şi a jucăriilor.”

Spitalizaţi

Dacă la Spitalul de Copii nu au fost diagnosticaţi copii cu scarlatină, au apărut câteva pe secţia de Boli Infecţioase. „Am avut internaţi doi copii din Valea lui Mihai, şi doi din Oradea, de la grădiniţe şi şcoli. Nu e o incidenţă mai mare faţă de alţi ani”, declară dr. Iulian Zaporojan, de la Boli Infecţioase.

Sfatul specialistului e ca în timpul tratamentului, copiii să fie izolaţi. „La primele simptome trebuie să se prezinte la medicul de familie, care le prescrie tratamentul. Nu e bine să se afle-n colectivităţi, pentru că se molipsesc uşor.” Părinţii trebuie să fie atenţi, pentru a nu apărea alte complicaţii grave.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !