Scene biblice in concertul prepascal Psalmodia Varadiensis

Reactualizat la:
Scene biblice in concertul prepascal Psalmodia Varadiensis
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, împreună cu Primăria Municipiului Marghita și Casa de Cultură Marghita au organizat, la Marghita, în incinta Casei de Cultură, un concert prepascal susținut de corul ,,Psalmodia Varadiensis” al Facultății …

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, împreună cu Primăria Municipiului Marghita și Casa de Cultură Marghita au organizat, la Marghita, în incinta Casei de Cultură, un concert prepascal susținut de corul ,,Psalmodia Varadiensis” al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Oradea. 

Publicul prezent a avut prilejul de a asculta piese din repertoriul religios românesc, dar și să anticipeze, prin armonia pieselor abordate, atmosfera de înălțare sufletească prilejuită de apropierea Sfintelor Sărbători Pascale. Corala orădeană și-a început concertul prin interpretarea piesei compuse de către C. Drăgușin – Rugăciune, urmată fiind de un moment din Sf. Liturghie ,,Pe tine te lăudăm” de D.G. Kiriak. Solo-ul vocilor bărbătești ,,Doamne, Doamne nu ne lepăda pe noi …” al piesei Stihira a II-a de la Vecernia (glasului 8), de N. Lungu a fost interpretată în spiritul unei rugăciuni de seară, sincronizându-se chiar cu ora desfășurării concertului.

Aranjamentul pentru cor mixt de N. Moldoveanu ,,Miluiește-mă Dumnezeule”, piesa de suflet a coralei, a subliniat religiozitatea momentului muzical, iar tensiunea emoțională a culminat prin interpretarea piesei ,,Până când, Doamne” compusă de D. Bortneanschi.Atmosfera mistică, înălțătoare din grădina Ghetsimani, trăită de Iisus Omul și Dumnezeu a fost un moment muzical în care corul, printr-o deosebită interpretare, a reușit să redea zbuciumul sufletesc din piesa ,,Ghetsimani, Ghetsimani” scrisă de Gh. Popescu Brănești.Momentul de dinaintea răstignirii a fost redat muzical prin piesa ,,Oratoriul” de E. Mandicevski.

A urmat un moment de reflexie spirituală prin interpretarea piesei ,,Cămara ta” de N. Lungu.

Dirijorul, prin piesa ,,Hristos Anesti”, a reușit înspre final, să marcheze muzical importanța momentului învierii spiritualității umane prin sacrificiul suprem al Domnului Nostru Iisus Hristos.

Ca răspuns la călduroasele aplauze ale publicului prezent la Casa de Cultură, corala și-a încheiat prestația muzicală prin interpretarea piesei ,,Limba românească”, pe versurile marelui nostru poet național Mihai Eminescu.

Organizatorii evenimentului aduc mulțumiri alese, pentru buna desfășurare a evenimentului, primarului Municipiului Marghita Dorel Talpoș, doamnei directoare a Casei de Cultură din Marghita, Veronica Demeter, precum și dirijorului coralei ,,Psalmodia Varadiensis” P.C. prof. univ. dr. Mihai Brie, pentru promovarea patrimoniului muzical românesc.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !