Schimbare de stăpâni

Schimbare de stăpâni
DEVA – Tot mai mulţi dintre devenii în vârstă se despart de obiectele de valoare vechi, moştenite, păstrate cu drag toată viaţa.

Tablouri, argintărie, bibelouri sau obiecte deosebite sunt aduse la anticariat, iar cu banii obţinuţi în schimbul lor îşi achită facturile. Singura lor mângâiere este că fiecare obiect îşi găseşte un nou stăpân care îi apreciază valoarea. Cele mai multe dintre lucrurile aduse la singurul anticariat din Deva sunt din perioada interbelică.

În singurul anticariat din Deva intră multă lume. Oamenii au început să aprecieze obiectele de valoare, şi le doresc şi sunt şi dispuşi să plătească preţul cerut. „Avem clienţi nu doar din Deva. În Gorj nu există un anticariat, şi ni s-a dus vestea până acolo; apoi, au trecut pe lângă vitrină oameni ajunşi în oraş întâmplător, au cumpărat o dată şi, la următorul drum aici, au venit iarăşi la noi.”, spune Ileana Lupea, proprietara afacerii.
Tablouri, mici obiecte de artă, bibelouri,servicii de cafea, argintărie, bijuterii – toate au câte o poveste. Stăpânii lor, oameni în vârstă, se despart greu de ele. În primul rând fac asta pentru că au nevoie de bani, apoi pentru că se gândesc că cei care le vor moşteni nu le vor iubi la fel de mult ca ei. „Piaţa din Istambul”, un ulei datat la începutul secolului, a fost adus totuşi la anticariat abia de al treilea moştenitor.
Fiecare obiect este evaluat de către un specialist, care stabileşte un preţ corect. Ileana Lupea susţine că aici oamenii nu sunt înşelaţi şi că li se plăteşte valoarea de piaţă a obiectului de care se despart.
Tot mai multe obiecte de artă de acest fel ajung în hoteluri, moteluri de lux. Proprietarii unor astfel de aşezăminte doresc să creeze un ambient deosebit pentru musafirii lor şi caută chiar anumite obiecte care se potrivesc cadrului general.
Fiecare lucru are o poveste. Noii proprietari plătesc preţul doar pentru valoarea obiectului în sine. Poveştile sunt singurele care le mai rămân celor care îşi aduc amintirile trecutului aici.

Dana Ioan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !