Schimbări la transportul produselor agricole pe drumurile publice

De Simona Drimbău
2Comentarii
Schimbări la transportul produselor agricole pe drumurile publice
Dacă recoltele sunt transportate pe distanţe mai mari de 70 km de la locul de încărcare, va fi însoţit de documentele legale specifice tipului de transport.

De curând s-a adus mai multe modificări la Legea nr. 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice.

Astfel, conform noilor reglementări fermierii care transportă produsele agricole trebuie să dețină, pe lângă tichetul de cântar – document eliberat, în urma cântăririi, de instalațiile de cântărire a produselor agricole vegetale obținute după recoltare, provenite din exploatațiile agricole și documentulul de transport corespunzător tipului de transport efectuat. Adică avizul de expediție a mărfurilor, în cazul efectuării transportului rutier în cont propriu de mărfuri sau CMR, în cazul efectuării transportului rutier contra cost de mărfuri, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările și completările ulterioare.

Produsele agricole vegetale obţinute după recoltare, provenite din exploataţiile agricole, se pot transporta de la punctele de recoltare la spaţiile de depozitare proprii ale exploataţiilor agricole în cauză fără a deține tichet de cântar, cu condiția existenței la bordul vehiculului rutier a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.

Reglementări

Produsele agricole vegetale obţinute după recoltare de pe teritoriul exploataţiilor agricole se pot transporta direct de la punctele de recoltare la bazele de recepţie/depozitare ale unităţilor de procesare, fără a deține tichet de cântar, cu condiția existenței la bordul vehiculului rutier a copiei contractului încheiat între producătorul agricol şi procesatorul în cauză şi a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.

De asemenea, produsele agricole vegetale obţinute după recoltare pe teritoriul exploataţiilor agricole se pot transporta de la punctele de recoltare la alte spaţii de depozitare decât cele proprii exploataţiei agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării sau comercializării, în limita unei distanţe de maximum 70 km de la locul de încărcare, fără a deține tichet de cântar, cu condiția existenței la bordul vehiculului rutier a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.

Operaţiunile de transport prevăzute mai sus se efectuează cu respectarea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe şi a masei totale maxime autorizate.

Cei care nu respectă aceste prevederi riscă sancţiuni usturătoare. Constituie contravenție efectuarea transportului rutier fără existența la bordul vehiculului rutier, în vederea prezentării organelor de control, a contractului încheiat între producătorul agricol şi procesatorul în cauză, și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Amenda este aplicată întreprinderii de transport rutier în cont propriu sau operatorului de transport rutier care efectuează transportul sau, după caz, conducătorului auto, în cazul în care acesta nu este angajat al unei întreprinderi de transport rutier în cont propriu sau al unui operatorul de transport rutier.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor