Schweighofer reclama nerentabilitatea biomasei

Schweighofer reclama nerentabilitatea biomasei
Marele investitor în biomasa din Romania susţine că energia produsă pe baza biomasei nu e rentabilă fără subvenţii.

În urmă cu trei săptămâni, Gerald Schweighofer, şeful grupului Holzindustrie, declara că a greşit investind milioane de euro în centralele pe biomasa de la Răduţi şi Sebeş întrucât guvernanţii nu s-au ţinut de cuvânt privind modificarea legislaţiei în sensul triplării subvenţiilor acordate producătorilor de biomasa.

„Am făcut o mare greşeală să investesc în energie alternativă în Romania. Dacă nu se îmbunătăţeşte legea voi muta unităţile din Romania în Cehia” a afirmat Schweighofer.

Concret, investitorul austriac este dezamăgit că primeşte un singur certificat verde per megawattul produs din biomasa.

Câştigă din cherestea

Însă în septembrie 2010, Schweighofer declara în Ziarul Finaciar că aşteaptă o creştere a afacerilor de la 220 de milioane de euro în 2009 la 300 de milioane de euro în 2010.

Principala sursă de venit a afacerilor lui Schweighofer din Romania sunt exporturile, 90% din produsele din lemn prelucrate de fabricile de la Comăneşti şi Siret fiind vândute în Europa, Japonia, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Pe piaţa românească, Holzindustrie furnizează lemn pentru construcţii la magazinele de bricolaj.

Schweighofer a cumpărat în 2010 circa 5.000 de hectare de pădure în zona Bicaz, ajungând să aibă 20.000 de hectare de pădure. În comparaţie, cel mai mare proprietar privat de pădure din România este fondul de investiţii Harvard Management Company al universităţii Harvard, care deţine 30.000 de hectare de pădure.

C.H.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !