Şcoala de Vară a A.R.D.T. Oradea

De Camelia Busu
Reactualizat la:
2Comentarii
Şcoala de Vară a A.R.D.T. Oradea
Timp de două săptămâni elevii sunt orientaţi în carieră, ca în funcţie de abilităţile pe care le descoperă să îşi poată alege o facultate din mediul academic orădean.

A şasea ediţie a proiectului educaţional Şcoala de Vară – Orientarea în Carieră, realizat de Asociaţia de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului (A.R.D.T.) din Oradea, se va desfăşura în perioada 14-27 iulie.

Este un program educaţional care doreşte să îndrume elevi de liceu de clasele a X-a şi a XI-a spre ceea ce înseamnă orientarea în carieră, arătându-le care ar fi oportunităţile pentru ei din punct de vedere academic şi mai ales cum s-ar putea regăsi în mediul de bussines în funcţie de alegerile pe care le vor face în viitor. Noi în fiecare an construim o campanie de promovare intensă în licee, prin care explicăm ce înseamnă proiectul Şcoala de Vară. Vrem să le arătăm că Oradea creşte, că ar putea să aleagă să îşi petreacă viaţa academică aici, că trebuie să ştie din timp ce vor să facă după terminarea liceului, pentru a elimina situaţiile când ajung la facultăţi pe care ulterior nu le doresc şi renunţă, pierzând timp valoros. Noi punem foarte mult accentul pe timp, ca resursă. Oferta educaţională pe care le-o prezentăm participanţilor are ca scop interacţiunea directă dintre licee, mediul academic şi mediul de afaceri”, a spus Filip Barabas, preşedintele A.R.D.T. Oradea.

De când a început campania de promovare a Şcolii de Vară, echipa A.R.D.T. a prezentat proiectul în mai multe licee din Bihor, dar şi din ţară: Beiuş, (CN „Samuil Vulcan”, LVP „Nicolae Bolcaş”, CT „Ioan Ciordaş”), Ștei (CN „Avram Iancu”), Marghita (LT „Horea”), Aleşd (LT „Alexandru Roman”), Oradea (LT „Onisifor Ghibu”, CN „Mihai Eminescu”, Liceul German „Friedrich Schiller”, CN „Emanuil Gojdu”, CE „Partenie Cosma”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu”, Liceul Teologic Penticostal Betel), Satu Mare – Carei (Liceul Teoretic Carei, Colegiul tehnologic „Iuliu Maniu”), Sălaj (CN „Simion Bărnuțiu”, LT „Iuliu Maniu”), Arad – LT Sebiș, Alba Iulia (CN „Avram Iancu”, Liceul din Abrud).

Activităţi

În Şcoala de Vară, copiilor li se oferă orientare în carieră, ceea ce presupune trei zile în care vor fi orientaţi psihologic – prin workshop-uri, training-uri, activităţi în care îşi vor descoperi abilităţile naturale proprii. După cele trei zile de orientare în carieră, de care se va ocupa Centrul de Consiliere și Servicii privind Cariera (CCSC) Oradea, elevii vor avea şi două zile de training-uri de abilităţi de comunicare, public speaking, care vor fi ţinute de membri ai Academiei de Training Bucureşti, care fac parte din Uniunea Studenţilor din România. „Este o problemă la nivel de ţară legată de faptul că elevii nu ştiu să comunice, nu numai cu părinţii sau cu profesorii, dar au probleme de comunicare cu oricine”, precizează Ovidiu Hanţiu, coordonator principal al Şcolii de Vară.

Grupurile din proiect vor fi împărţite în maxim zece elevi la câte un coordonator – care va fi un student, şi vor fi selectate în aşa fel încât copiii să se cunoască între ei, să îşi dezvolte comunicarea, interpretarea, analiza şi spiritul de echipă.

După evaluările individuale va urma alegerea unei facultăţi, unde vor putea vedea ce înseamnă cursurile, care sunt profesorii, oportunităţile pe care le oferă facultatea, direcţiile pe care le pot lua în anumite domenii, după care copiii vor vedea şi cum se desfăşoară practic meseria aleasă.

În afară de cursuri şi traininguri, în program este prevăzută descoperirea oraşului. Copiii vizitează muzee, expoziţii, diferite obiective din Oradea, dar vor avea parte şi de activităţi de relaxare sau entertainment: paintball, airsoft, vizionare de film în Cinema Lotus. „Până acum s-au înscris elevi din şase judeţe: Arad, Satu Mare, Alba, Sălaj, Prahova şi Bihor. La ediţia de anul trecut, tematica a fost Harry Potter. Anul acesta, colegii voluntari de la Facultatea de Arte merg pe ideea de istoria României în tematică underground – folk”, spune Filip Barabas.

Înscriere

Până acum s-au înscris peste 80 de copii, perioada de înscriere fiind activă până pe 15 iunie. Dacă vor mai fi doritori şi locurile de cazare din cămin nu vor fi ocupate toate, va putea fi prelungit acest termen. După înscriere există o scurtă perioadă de confirmare, iar apoi, din 14 iulie, se primesc participanţii. Există un regulament de ordine interioară care le este prezentat la sosire. Orice abatere severă de la regulament atrage eliminarea din proiect.

În cadrul campaniei de promovare din licee, după prezentarea programului de anul acesta li s-a prezentat şi un scurt film al ediţiei de anul trecut. Elevii interesaţi de proiect pot să intre pe un grup de Facebook numit SDV 2019 – Şcoala de Vară Oradea 2019, unde pot primi mai multe informaţii despre program, dar şi un link de înscriere care îi va duce pe platforma proiectului. Acolo intră în prima etapă, îşi dau datele de contact şi datele părinţilor, pentru a intra în legătură cu aceştia. Fiind minori, elevii vor avea nevoie de acordul parental. Fără acesta nu vor putea începe Şcoala de Vară. La înscriere există şi o întrebare foarte importantă la care ei trebuie să răspundă: ce ar alege să facă după terminarea liceului. La aceeaşi întrebare vor trebui să răspună după încheierea Şcolii de Vară, pentru a vedea, prin comparaţie, ce s-a schimbat în urma celor două săptămâni.

Parteneri

Partenerii proiectului Şcoala de Vară sunt: Universitatea din Oradea – care oferă suportul logistic (cazare, săli de curs, profesori pentru prezentări, activităţi în Campus), Asociaţia Firmelor Bihorene, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Inspectoratul Școlar Județean Bihor – partener educațional, Uniunea Studenților din România (U.S.R.), Uniunea Studenților din Oradea, Asociația Studenților Economiști Oradea, Asociația Studenților Ingineri Oradea şi Direcția Județeană pentru Sport și Tineret – Centrul de Tineret din Oradea.

Proiectului i se alătură şi multe companii, de la cele mici la cele mari, care susţin atât financiar, prin sponsorizări, dar oferă şi posibilitatea de a merge în vizită cu copiii participanți la Şcoala de Vară. „Am reuşit în cinci ediţii să îndrumăm în carieră 294 de elevi care au participat în proiectul Şcoala de Vară. Ne bucură foarte mult ca pe unii dintre ei să îi regăsim la Universitatea din Oradea ca studenţi, şi ca membri înscrişi în asociaţia noastră. Din cei aproape 300 de elevi îndrumaţi, cam 100 au devenit studenţi aici. În plus, se vede că tinerii din Oradea îşi doresc dezvoltare şi vor să se implice în cât mai multe programe care să îi formeze. Noi le venim în întâmpinare cu tot felul de provocări”, precizează preşedintele A.R.D.T.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor