Şcoală în mijlocul şantierului

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
1Comentariu
Şcoală în mijlocul şantierului
Şcolile din Campus au cerut clădirile terminate, dar au fost refuzate. Campusul va fi gata la sfârşitul lui martie-aprilie.

În ciuda asigurărilor date toamna trecută de edili şi de executant, şantierul Campusului Şcolar s-a prelungit peste termenul de cheltuire a banilor europeni – 31 decembrie 2015. Cel mai probabil, lucrarea se va termina la finele lunii martie, începutul lui aprilie, spune Tunde Benyovszki, director adjunct în Direcţia Patrimoniu. Împreună cu viceprimarul Huszar Istvan şi cu Marius Moş, şeful Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională, aceasta a participat la o conferinţă de presă pe amplasamentul din vecinătatea Bibiliotecii Judeţene.

Termenul de finalizare asumat prin contract este luna martie, spune adjuncta. Din cele 33 milioane de lei, valoarea contractului, peste şase milioane de lei aferente lucrărilor din acest an, au rămas pe bugetul local. Proiectul a fost demarat în 2007, pe finanţare guvernamentală. Aceasta s-a sistat şi ulterior s-a schimbat sursa banilor – un proiect european. „În total putem spune că lucrările sunt executate în proporţie de 90%, unele sunt mai avansate, la 98%, fiind în faza retuşurilor.

Cantina este mai în urmă, esteriorul este gata, interiorul se recompartimentează”, mai spune directorul adjunct. Campusul cuprinde şapte corpuri de clădire – două de şcoală fiecare cu câte 24 de săli de clasă, un atelier, o sală de sport, corpul de garsorniere pentru cadre didactice, internatul de 300 de locuri şi cantina. Cel mai probabil vor fi populate din următorul an şcolar.

Constructorii arată edililor materialul pentru podeaua sălii de sport

Viceprimarul Huszar Istvan pune prelungirea şantierului peste termenul de cheltuire a banilor europeni pe seama pretenţiilor de calitate ale edililor. „Nu ne-am dus pe principiul „să închidem lucrarea şi să o bifăm. O investiţie care se închide în pripă suferă la capitolul calitate”, susţine vicele. Huszar zice că „nu am reuşit să predăm acest corp de clădire, chiar dacă e gata şi chiar dacă elevii din campus vin la şcoală în două schimburi”, din raţiuni de birocraţie a proiectelor europene. Lucrarea nu se poate preda decât la finalizarea întregului proiect.

Deşi termenul contractual este finalul lui martie, edilii insistă că lucrarea trebuie terminată până în 30.06.2016. Depăşirea acestui termen atrage după sine returnarea fondurilor europene accesate.

Stadii de execuţie

– şcoala cu 24 săli de clasă – 96%. Se lucrează la montarea obiectelor sanitare, finalizarea finisajelor interioare, curăţenie.
– cămin internat cu 300 locuri – 80%. În prezent se lucrează la montarea obiectelor sanitare şi finalizarea finisajelor interioare.
– cantină şi club – 70%. Sunt terminate structura de rezistenţă şi şarpanta, iar în prezent se lucrează la compartimentările interioare, instalaţii şi finisaje.
– garsonierele pentru cadre didactice – 95%. Se lucrează la montarea obiectelor sanitare şi finalizarea finisajelor interioare.
– ateliere şcoală: finalizat în proporţie de 98%, mai sunt de montat câteva obiecte sanitare.
– sală de sport – 90%

Au fost decontate lucrări în valoare de 19.331.206,27 lei fără TVA, respectiv 70% din valoarea totală.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor