Şcoli duale pentru parcuri (industriale) virtuale!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
1Comentariu
Braun şi Bodea, la CJ Bihor
Braun şi Bodea, la CJ Bihor
Printr-un protocol cu nemţii de la Braşov, Judeţul vrea şcoli profesionale pe lângă parcurile industriale din judeţ, existente doar pe hârtie.

Consiliul Judeţean face planuri şi semnează parteneriate pentru pleaşca industrială ce va să vină peste judeţul Bihor. Este vorba despre viitoare şcoli în sistem dual, care să pregătească meseriaşii de care va fi nevoie în parcurile industriale pe care CJ Bihor le are în vedere prin Bihor, la Tileagd, Beiuş şi Săcueni. CJ Bihor are propriile sale planuri industriale pentru Bihor, distincte de cele ale Primăriei Oradea, care acţionează în Oradea prin ADLO – Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, fostul SRL municipal EurobusinessParc.

Consiliul Judeţean informează că în acest sens s-a semnat deja un protocol de colaborare cu Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov, ce va putea fi pus în aplicare dacă cele trei parcuri industriale de pe hârtie vor şi prinde viaţă.

Nevoia de muncitori calificaţi

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea, și Werner Braun, președintele Clubului Economic German din Brașov, co-inițiatorul Școlii Profesionale Germane Kornstadt, au semnat marţi, 17 ianuarie, protocolul de colaborare în baza căruia, pe lângă viitoarele parcuri industriale gestionate de Consiliul Județean, vor funcționa școli care vor forma tineri în sistem de educație dual pentru domeniul tehnic. CJ Bihor a emis un comunicat de presă prin care informează despre protocolul semnat la sediul Consiliului Judeţean din Parcul Traian. Potrivit protocolului, Clubul Economic German va furniza know-how-ul necesar lansării unui parteneriat între Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar și întreprinzătorii din Bihor. „Avem nevoie de muncitori calificați, în funcție de nevoile mediului de afaceri din Bihor, tineri formați în școli românești după modelul german”, a precizat Traian Bodea (ALDE) cu această ocazie.

Dacă în Germania sistemul este susținut în proporție de 100% de stat, în România, sprijinul oferit de stat școlii din Brașov este de 200 lei, agenții economici dublând această sumă, arată CJ Bihor. „Trebuie să identificați meseriile de care aveți cea mai mare nevoie și să funcționați în cadrul unei organizații. Veți beneficia de tot sprijinul pe care Clubul Economic German poate să îl ofere”, a fost mesajul lui Werner Braun.

Strategia Consiliului Judeţean prevede ca pe lângă fiecare dintre cele trei parcuri industriale aflate în subordinea Consiliului Județean să funcționeze câte o școală de meserii.

Cea mai notabilă realizare a Consiliului Judeţean Bihor din ultimii ani este reconstruirea pistei de la Aeroport la parametri europeni, la pachet cu sistemul de balizaj şi centrala electrică aferentă. Planurile parcurilor industriale datează de patru ani, fiind iniţiate de fostul preşedinte Cornel Popa (PNL), care nu a putut, însă, să le şi pună în practică.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor