Scolile, deficitare la capitolul dotare

2Comentarii
Scolile, deficitare la capitolul dotare
Potrivit standardelor Uniunii Europene, majoritatea unitatilor de învatamânt din tara nu îndeplinesc conditiile minimale de dotare. Drept urmare, teoretic, de la 1 ianuarie 2007, 95% din scoli ar trebui închise.

Pentru a nu se ajunge la aceasta situatie, Consiliul Europei a recomandat Ministerului Educatiei si Cercetarii realizarea unui „Normativ de dotare minimala pentru clasele a V-a si a VIII-a”. Este vorba de o dotare cu materiale si aparatura didactica pe care trebuie sa le aiba o scoala. Altfel spus, daca o unitate scolara nu se prezinta la nivelul cerintelor instituite, risca sa fie desfiintata, fara a se tine cont de populatia scolara sau de pozitia scolii.

Nu-i atât de rau

„Nu pot fi închise atâtea scoli, iar pe lânga asta, dotarea din unitatile de învatamânt nu este chiar atât de drastica mai ales în prezent, când se aloca sume uriase chiar în acest scop”, sustine inspectorul scolar general Liliana Antonescu.

Asadar, potrivit normativului întocmit chiar de MEC, un cabinet de biologie, spre exemplu, trebuie sa aiba în dotare 30 de microscoape, truse de biologie pentru fiecare elev si tot atâtea truse de disectie. De asemenea, în cabinetele de limbi moderne vor trebui asigurate 15 dictionare pentru limba straina studiata si alte 15 atlase geografice pentru tara respectiva.

Truse în loc de socotitoare

Scolile vor fi obligate sa organizeze cabinete de matematica, dotate cu 15 truse optice, truse pentru masurari, truse de corpuri geometrice si truse de instrumente pentru tabla. Mai mult, în fiecare clasa, indiferent de destinatia educationala, trebuie sa existe o masa speciala pentru echipamente audiovizuale si tabla ecologica.

Acestea sunt doar câteva dintre materialele didactice necesare unei scoli europene.

Ioana Iuhas2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor