SCT Felix: Peştii au murit de frig!

BAILE FELIX- Jurnal bihorean prezenta în ediţia de ieri şi în cea de sâmbătă, 23 februarie a.c. situaţia peştişorilor din lacul cu nuferi amenajat în Băile Felix. Specialiştii de la Garda de Mediu şi cei de la Direcţia Ape Crişuri s-au prezentat vineri, 22 februarie, la faţa locului, găsind morţi mai mulţi caraşi care vieţuiau în apa termală.

Cei de la Garda de Mediu şi de la DAC spun că motivul morţii acestor exemplare e o neglijenţă a administratorului zonei, SC Turism Felix. Lucrările de modernizare ale bazinelor cu nuferi au făcut să fie oprită apa. Urmarea: peştii au rămas blocaţi în mâl şi apoi au îngheţat.

Ce zice SCT Felix

Deşi iniţial SC Turism Felix nu a vrut să-şi exprime punctul de vedere în această problemă, după apariţia articolului de ieri din ziarul nostru s-a răzgândit.

Reproducem mai jos punctul de vedere al SC Turism Felix cu privire la această problemă, trimis ieri redacţiei Jurnal bihorean prin e-mail:

„În urma apariţiei, în aceste zile, a mai multor ştiri şi articole referitoare la situaţia peştilor din lacurile cu nuferi din Băile Felix, SC Turism Felix SA, doreşte să comunice, în virtutea dreptului la replică, următoarele: Înainte încă de sesizarea făcută de cetăţeni, s-a pus problema reabilitării bazinelor cu flori de lotus, iar SC Turism Felix SA a început să examineze soluţiile ce puteau fi aplicate pentru a rezolva durabil şi eficient această problemă. Astfel, conducerea societăţii a luat hotărârea de a reabilita aceste spaţii conform destinaţiei, aceea de a fi un reper turistic de marcă al staţiunii Băile Felix. S-a contactat o companie de profil, cu experienţă în asemenea lucrări, iar procesul de reabilitare a bazinelor, aleilor şi zonelor de odihnă, precum şi de igienizare a zonei a început în luna ianuarie şi va fi terminat în cursul anului 2008. Trebuie precizat că această perioadă a anului a fost aleasă anume, întrucât flora şi fauna sunt în faza de stagnare a dezvoltării.

Pentru a linişti opinia publică, mai adăugăm că aceste lacuri nu constituie o zonă protejată sau declarată monument al naturii, fiind vorba doar de bazine (construite din beton) pentru aclimatizarea unor specii de lotus termal şi de peşti exotici, bazine ce au fost construite în anii 1960 şi sunt proprietatea societăţii. Singurul loc din judeţul Bihor în care Nympheae Lotus var. Thermalis creşte spontan este lacul de la Băile 1 Mai, aceea fiind într-adevăr o arie naturală protejată.

Întrucât decesul unor zeci de peşti, din sutele de mii de exemplare existente, este un fenomen natural, care apare în fiecare iarnă, în zilele cu temperaturi mai reduse, la specia comună caras, conducerea SC Turism Felix SA nu consideră în nici un caz că ar fi vorba de un dezastru sau că speciile de peşti exotici ar fi ameninţate cu dispariţia. Societatea a luat deja măsuri pentru evitarea în viitor a unor asemenea incidente, iar lucrările care se derulează reprezintă primul pas spre împlinirea acestui deziderat.

Nu în ultimul rând, încă de la finele săptămânii trecute, peştii morţi au fost îndepărtaţi prin grija administraţiei, astfel încât incidentul poate fi considerat încheiat”.

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !