Sculptorul Durgheu şi-a câştigat un loc la Roma

De Veronica Bursaşiu
Sculptorul Durgheu şi-a câştigat un loc la Roma
Cornel Durgheu va avea o expoziţie itinerantă în capitala Italiei. După vernisaj, criticii au decis că şi-a câştigat un loc la Roma.


„În timpul celei mai înfloritoare perioade imperiale Roma avea nu mai puţin e 60.000 de statui. Şi cred că depăşea suma statuilor din toate capitalele europene de astăzi. Trecând peste gustul pentru fast, rămâne pilduitoare acea frenezie a zămislirii, acel elan nestăvilit de a asedia redutele cunoaşterii şi ale frumosului”, spunea sculptorul Cornel Durgheu în teza sa de doctorat „Sculpturile monumentale ale Bihorului”, în urmă cu zece ani.
Recent, fostul rector al Facultăţii de Arte din Oradea, sculptorul Cornel Durgheu a onorat invitaţia de a prezenta, în mai multe centre din Italia, expoziţia personală de desene şi sculpturi „Dialog”. Pentru expoziţia de la Roma, Cornel Durgheu a ales sculpturi în bronz, desene, studii şi proiecte care relevă dialogul istoric dintre daci şi romani, relaţia dintre cele două popoare moderne ale secolelor IX şi XX. În opinia artistului, succesul de care se bucură expoziţia stă tocmai în legătura spirituală dintre români şi italieni. Lucrările întemeietorului Facultăţii de Arte din Oradea au fost expuse la sediul Arheoclub Italia Aricino-Nemorense, din Roma şi au fost apreciate atât de public, cât şi de critici şi presă. „Sursele iconografice care l-au inspirat pe Durgheu sunt Columna lui Traian din Roma şi metopele din mausoleul de la Adamclisi. Spre deosebire de unii artişti contemporani, care prin experimentarea plastică scot în evidenţă angoasa şi violenţa, Durgheu crede că lumea apusă, şi acest lucru este de asemenea şi credinţa noastră, poate constitui ghid şi far pentru evoluţia noastră”, consideră Maria Cristina Vincenti, muzeograf – doctor în arheologie la Universitatea din Tor Vergata. Timp de trei luni, italienii s-au familiarizat cu operele artistului bihorean. În ţară, lucrările sale sunt achiziţionate de: Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeul Naţional de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Modernă Galaţi, Ministerul Tineretului, Ministerul Sănătăţii – lucrări amplasate prin Policlinici, Spitale, şcoli speciale. De-a lungul a peste 50 de ani de activitate, Cornel Durgheu a pictat sute de tablouri în ulei, acuarelă sau pastel, tempera, cărbune sau creion şi a realizat sculpturi monumentale care înnobilează Bihorul şi nu numai.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !