Scumpirile şi ieftinirile UE

ORADEA – În acest an românii vor începe să cheltuie asemenea celorlaţi europeni, stabilindu-şi priorităţile în funcţie de aceleaşi criterii. Când ne vom cumpăra o maşină ne vom gândi dacă ne permitem asigurarea şi combustibilul, dar şi taxa pentru prima înmatriculare în România.

Ne vom dota apartamentele cu cuptoare cu microunde, televizoare şi diverse aparate electro – casnice, însă ne vom îngrijora când va trebui să plătim electricitatea. Procesul integrării europene, pe care l-am început oficial în această săptămână, implică şi drepturi şi obligaţii, atât ieftiniri, cât şi scumpiri.

 

Mai scump

Intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal presupune noi niveluri ale accizelor. Accizele pentru electricitate vor fi majorate cu peste 30%. În cazul electricităţii utilizate în scop comercial, acciza va urca de la 0,19 euro/mwh, la 0,26%/mwh. Pentru electricitatea destinată sectorului necomercial, inclusiv populaţiei, taxa va creşte de la 0,39 euro/mwh la 0,52 euro/mwh. Potrivit prevederilor Codului Fiscal, pentru benzina cu plumb, taxa va creşte cu 6,6%.

Codul Fiscal supune accizelor şi motoarele cu capacitate de peste 25 CP, destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement. Integrarea aduce dezavantaje pentru fumători, din cauza faptului că ţigările intră în categoria produselor care se vor scumpi treptat.

 

Mai ieftin

Integrarea înseamnă şi reducerea sau eliminirea unor accize. De aici vor decurge o serie de ieftiniri. Românii au şanse să-şi schimbe poziţia codaşă din topul internaţional al consumatorilor de cafea, având în vedere că acciza pentru cafea se va reduce treptat, sfârşind prin a fi eliminată complet în 2011. În acest an, accizele pentru cafeaua verde scad de la 680 de euro pe tonă, la 612 euro pe tonă. Acciza pentru cafeaua prăjită scade de la 1.000 la 900 de euro pe tonă. Cafeaua solubilă va avea o acciză cu 400 de euro mai mică, de la 4.000 la 3.600 de euro, pe tonă. Nu vor mai fi supuse accizelor autoturismele şi autovechiculele, aparatele de aer condiţionat şi cuptoarele cu microunde. Pe fondul desfiinţării taxelor vamale se ieftinesc unele categorii de produse precum carnea de porc şi de pasăre, laptele de import, ciocolata, vinul şi băuturile spirtoase. Potrivit specialiştilor, carnea şi produsele din carne de porc se vor ieftini cu până la 20%, iar carnea de pasăre şi laptele din import, cu circa 10%.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !