Scutiţi de portul centurii de siguranţă

2Comentarii
Scutiţi de portul centurii de siguranţă
BIHOR – Ministerul Sănătăţii a aprobat o listă cu unsprezece boli, printre care şi obezitatea, în cazul cărora bolnavii vor fi scutiţi de la portul centurii de siguranţă, atunci când călătoresc cu autoturisme. Ordinul vine în completarea noului Cod Rutier, care are deja o astfel de prevedere. Video

„Articolul 97 din Regulamentul de aplicare al noului Cod Rutier, prevede faptul că sunt exceptate de la portul centurii de siguranţă persoanele care au un certificat medical, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă.

Totodată, aceste persoane sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia”, menţionează subinspector Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.

În ordin se arată că „certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se eliberează într-un exemplar, la cerere, de către medicii din orice unitate sanitară în evidenţa căreia se află persoana care solicită acest act.

Medicul care a eliberat certificatul medical de scutire pe motiv medical grav nu este răspunzator pentru consecinţele neutilizării centurii de siguranţă.”

Legislaţia românească prevede că atât şoferii, cât şi pasagerii lor sunt obligaţi să poarte centurile de siguranţă. Fac excepţie de la această regulă taximetriştii şi femeile însărcinate, atunci când sarcina este avansată. Poliţiştii rutieri, recomandă purtarea centurilor de siguranţă, indiferent de distanţa parcursă, pentru că în cazul unor evenimente nedorite, aceasta le poate diminua consecinţele.

 

Lista bolilor

Bolile pentru care se oferă scutire de la portul centurii de siguranţă sunt: sindroame hemoragipare; sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive); leucemii acute şi cronice; mielom multiplu; limfoame maligne; ciroză hepatică şi cancerul hepatic cu ascita voluminoasă; status post toracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice (3 luni postoperator); by-pass extraanatomic axilo-femural; pace-maker cardiac recent montat; afecţiuni acute ale sânului şi obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă.

Ovidiu Morcan2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor