Scutiti de taxa pe Centru

18Comentarii
Scutiti de taxa pe Centru
Edilii anunţă primele categorii de orădeni care nu trebuie să contribuie la fondul pentru reabilitarea Centrului istoric.

Sub presiunea celor 1217 de contestaţii înregistrate la Primarie au apărut şi primele scutiri. „Scopul acestei taxe este de a determina proprietarii să demareze lucrările de reparaţii, nu să creştem încasările la buget”, justifică viceprimarul Gheorghe Carp acceptarea scutirilor. „35-40% din contestaţii n-au niciun obiect”, apreciază edilul.

„Sunt admisibile acele contestaţii care se referă la poziţia apartamentului în cadrul imobilului. Dacă acesta are vizibilitate de la domeniul public – ca faţadă sau calcan, atunci nu poate fi scutit”, precizează Lucia Iacob, arhitect şef al Oradiei. Proprietarii de locuinţe din curţi, care nu se văd din stradă şi nici nu au structură comună cu faţada sunt fericiţii câştigători ai scutirii de taxe anunţate marti. Asta dacă nu cumva fac parte din unul din cele 65 de imobile clasificate ca monumente istorice, caz în care nu capătă scutirea. Primăria, proprietara multor apartamente din Centrul istoric, este scutită din oficiu de plata taxei.

Reparaţii unitare

„Iertarea” de la plată este valabilă şi pentru cei care, cu sau fără avizele necesare, au renovat în conformitate cu stilul clădirii. Precizările arhitectei restrâng categoria: „Nu sunt acceptabile din punctul nostru de vedere reparaţiile făcute strict la nivelul unui apartament, la fel cele brutale şi neadecvate, categoriei în care intră vopsitul strident sau neunitar al faţadei, cele făcute cu placaje, lucrările care strică simetria faţadelor sau modificările la tâmplărie”. Sunt scutiţi de taxă şi cei care şi-au început deja reabilitarea. Informaţiile necesare pentru lucrări se găsesc pe site-ul Primăriei, la www.oradea.ro sau la ghişeul unic de la parter.

Se compensează

„Război sau nu între vecini, e treaba lor…”, se delimitează vicele Carp de disputele care ar putea apărea între vecini după aplicarea scutirilor.

Conştiincioşii care au decartat deja la Primărie dar au dreptul la scutiri nu pierd banii. „Pentru aceştia contribuţia se va da la scădere. Va fi ori restituită ori compensată cu viitoarele obligaţii”, a declarat Tănase Miculescu, adjunctul Direcţiei Finanţe. „Comisia va analiza toate dosarele şi îi va scuti de taxă pe cei ale căror contestaţii sunt întemeiate”, a completat viceprimarul, ferindu-se să facă o estimare a numărului de scutiri.

CRISTINA GHILEA18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor