Se apropie evaluarea naţională

Noua structură a subiectelor pentru examenul la clasa a-VIII-a pune accent pe creativitate.

Modelele de subiecte pentru evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a au fost postate pe site-ul Ministerului Educaţiei, la finele lui noiembrie. Acestea pot fi accesate pe site-ul: http://subiecte2010.edu.ro.
„Examinările se vor face după un model internaţional. Noua structură a subiectelor i-ar putea pune în dificultate pe elevi, mai ales că aceştia nu sunt obişnuiţi cu noile cerinţe. Comparativ cu anii trecuţi când se punea accent pe comentarii memorate, noile examene se vor concentra pe creativitatea elevilor”, a anunţat Dorel Luca, inspectorul şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

La limba şi literatura română principala provocare pentru elevi va fi textul la prima vedere. La această probă vor fi testate cunoştinţele de morfologie, sintaxă, vocabular, punctuaţie, ortografie sau stilistică. Un alt subiect va verifica şi abilităţile de redactare ale elevilor.

Două probe

Dorel Luca spune că elevii nu trebuie să fie speriaţi de primul nou tip de examene, pentru că – în opinia lui – noile subiecte ar putea fi mai simple decât cele din anii precedenţi.

Elevii de clasa a VIII-a vor fi evaluaţi prin noul test naţional doar la limba română şi matematică, spre deosebire de anii trecuţi când aveau şi o a treia probă la alegere, istoria sau geografia.

Proba la limba şi literatura română va avea loc în data de 4 mai 2010, iar în 6 mai va avea loc proba de limbă maternă (pentru cei care au studiat în limba maternă). Proba la matematică este programată pentru data de 12 mai. Elevii care au ratat primul tur de examene vor avea şansa să dea examenul în perioada 25 mai – 2 iunie 2010. La examenul de admitere din liceu se va ţine cont şi de teza cu subiect unic susţinut în clasa a VII-a.

 

Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !