Se apropie scadenţa depunerii Declaraţiei Unice

De Dan Birta
Se apropie scadenţa depunerii Declaraţiei Unice
Declaraţia Unică se poate depune online sau în format hârtie la ghişeele Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor.

Persoanele care au obligaţia depunerii Declaraţiei Unice, şi încă nu au depus-o, trebuie să se grăbească. Termenul de depunere a Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea veniturilor realizate în anul 2018 și estimarea veniturilor pentru anul 2019 este 31 iulie 2019.

Cum se depune?

Declaraţia Unică se poate depune accesând butonul „Depunere declaraţie unică” din partea dreaptă sus a paginii principale a portalului ANAF, sau online prin www.e-guvernare.ro. Începând cu data de 30 mai 2019 (O.U.G. nr. 35/2019 publicată în M.O. nr. 427/30.05.2019), Declarația Unică se poate depune și în format hârtie (la ghișeu) la organul fiscal competent.

Cine depune?

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri sau pierderi din România sau din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
De asemenea, Declarația Unică se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Declarația Unică se utilizează pentru declararea impozitului şi contribuţiilor sociale datorate, pe veniturile realizate pe anul 2018, precum şi a impozitului şi contribuţiilor sociale datorate pe veniturile estimate pe anul 2019. Potrivit Ghidului ANAF 2019, Declarația Unică se depune de către persoanele fizice care au obligaţia declarării impozitului pe veniturile realizate din România sau din străinătate în anul 2018. Şi cei care au obligaţia declarării impozitului pe venitul estimat sau norma de venit a se realiza din România în anul 2019, precum şi de către cei care au obligaţia declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.

Toți cei care au depus sau care vor depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale prin mijloacele electronice la distanță și își plătesc obligațiile anuale aferente anului 2018 până la sfârșitul lunii iulie 2019 vor beneficia de o bonificație de 5% din impozitul pe venit și din contribuțiile sociale datorate pentru anul trecut.

În Bihor

„Până la data de 25.06.2019, la nivelul județului Bihor au fost depuse 13.862 de Declarații Unice, din care 13.334 au fost depuse în format electronic și 528 în format hârtie. La Oradea au fost depuse până în prezent 9.145 Declarații Unice, din care 8.810 în format electronic și 335 în format hârtie, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2018, când erau depuse 13.577 declarații, din care 8.156 în format hârtie și 5.421 în format electronic. Gradul de depunere este în prezent de 67%, comparativ cu anul precedent”, ne-a informat Marius Fandly, șef adjunct la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor.

În vederea derulării în bune condiții a campaniei de depunere a Declarației Unice, la nivelul județului au fost amplasate 14 calculatoare „self-service” în incinta organelor fiscale, astfel: 10 calculatoare „self-service” la sediul AJFP Bihor (nouă calculatoare la parterul instituției și un calculator la Biroul Asistență pentru Contribuabili); patru calculatoare la sediile serviciilor fiscale orășenești: Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta.

„Funcționarii publici desemnați asigură îndrumare și sprijin pentru înrolarea în Spațiul Privat Virtual, pentru completarea și depunerea prin mijloace electronice a declarației. Tot pentru a veni în sprijinul contribuabililor, organele fiscale colaborează cu primăriile de pe raza județului Bihor, în sensul deplasării funcționarilor publici la sediile primăriilor pentru instruirea persoanelor desemnate de primării și pentru îndrumarea contribuabililor”, a precizat Marius Fandly.

Biroul Asistență pentru Contribuabili a organizat în fiecare lună la sediul instituției întâlniri cu contribuabilii pe tema declarației unice și a participat la mai multe întâlniri organizate de CECCAR Bihor pe această temă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !