Se caută angajaţi fără experienţă

De Dan Birta
Reactualizat la:
13Comentarii
Claudia Vidican
Claudia Vidican
Profesor universitar, programator, manager de hotel, inginer mecanic, inginer proiectant fiziokinetoterapeut. Sunt doar câteva dintre posturile pentru care angajatorii nu solicită experienţă.

Dacă până nu demult la orice interviu de angajare una dintre problemele întâmpinate de cei care doreau să se angajeze era experienţa, acum situaţia s-a schimbat. Mulţi angajatori nu mai cer nici un an de experienţă celor pe care doresc să-i încadreze.

Fie că sunt cu studii superioare, fie cu studii medii sau şcoală profesională. Nu mai vorbim despre muncitori necalificaţi. Astfel, dintr-un total de 83 de oferte de locuri de muncă pentru persoane cu studii superioare din baza de date a AJOFM Bihor, pentru nu mai puţin de 18 nu se solicită nici o experienţă profesională.

Se pot angaja fără probleme cei care au trecut pe diplomă agent servicii clienţi, analist calitate, conferenţiar universitar, fiziokinetoterapeut, funcţionar administrativ, inginer mecanic, inginer mecanic proiectant, inginer producţie, lector, manager de hotel, profesor universitar, programator.

În oferta adresată persoanelor cu studii medii sau şcoală profesională, dintr-un total de 451 de oferte, doar pentru circa 150 se solicită experienţă. Posturile pentru care firmele cer experienţă sunt: administratori, barmani, bucătari, casieri, confecţioneri articole din piele, controlori de calitate, declaranţi vamali, dulgheri, electricieni, fierari-betonişti, magazioneri, operatori producţie, facturişti, instalatori, zugravi, şoferi, etc.

Angajaţi pentru formare

Specialiştii în recrutare au observat că multe companii preferă să-şi formeze singure persoanele de care au nevoie. Acestea trebuie doar să aibă un minim de cunoştinţe şi voinţă de a învăţa ceva nou.

„Specialiştii în «talent acquisition» se orientează spre «achiziţia» de talente, adică spre acele persoane cu potenţial, cu pregătire profesională şi abilităţi promiţătoare, pe care le pot forma în cadrul companiei, în conformitate cu valorile echipei”, ne-a declarat Claudia Vidican, consilier recrutare Adecco Oradea.

Aceasta a observat că firmele preferă, din mai multe puncte de vedere, să ia persoane fără experienţă, însă cu atitudinea potrivită. Şi, în plus, este avantajos şi din punct de vedere financiar, pentru că un tânăr fără experienţă vine şi cu aşteptări salariale mai mici.

„Provocarea este să reţii aceste talente, după ce ai investit timp şi bani în formarea lor. Altfel, rişti să te învârţi într-un cerc vicios. Un alt motiv este faptul că multe companii din parcul industrial au procese specifice, nişate, pentru care nu se prea găsesc persoane cu experienţă. Prin urmare, singura soluţie este să şi le formeze ele însele”, conchide specialistul în recrutare.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor