„Se cred «cool» dacă vorbesc urât”

„Se cred «cool» dacă vorbesc urât”
ORADEA – Campania „Stop Violenţei”, iniţiată săptămâna trecută de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor, împreună cu Uniunea Femeilor (UF) Bihor, a făcut ieri o escală la Şcoala cu clasele I-VIII „Ioan Bogdan” din Oradea.

Elevii claselor a VII-a şi a VIII-a au discutat cu reprezentanţii campaniei despre formele de manifestare a violenţei şi modul de prevenire a acestora.
„Controlul şi prevenirea violenţei necesită efort din partea mai multor instituţii. Noi considerăm că prin cultură, socializare şi educare, comportamentele instinctiv-agresive pot fi modelate şi orientate către o curiozitate exploratorie”, subliniază subcomisarul Ioana Indrieş, şefa Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Bihor.

Monitorizaţi video
„Acţiunea poliţiştilor este formidabilă, şi chiar lipsea. Noi putem face la orele de dirigenţie activităţi care să reflecte lupta împotriva violenţei, dar partea de autoritate vine mai bine din partea Poliţiei.

Probleme grave, violente, nu am întâmpinat, dar avem oricum grijă să le prevenim. Şcoala este monitorizată video şi asta se pare că a avut efect asupra elevilor”, spune Ioan Corneliu Surlă, directorul Şcolii „Ioan Bogdan”.
Prezentă la întâlnirea cu elevii, preşedinta UF Bihor, ing. Mioriţa Săteanu, i-a îndemnat pe copii să se ferească de orice formă de violenţă.
„Până şi fetiţele se consideră «cool» dacă folosesc cuvinte urâte. Vor să iasă în evidenţă, dar nu printr-un astfel de comportament trebuie să căutaţi să ieşiţi în evidenţă”, a atenţionat preşedinta UF Bihor.

Penal, de la 14 ani
„De la 14 ani, la noi în ţară intervine răspunderea penală. Când vă supără un coleg nu este bine să ripostaţi lovindu-l. Mai bine să căutaţi alternative la violenţă.

Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţă fizică se pedepseşte, conform codului penal, cu închisoare de la o lună la doi ani, sau cu amendă. Şi simpla palmă se pedepseşte”, avertizează Ana Pop, şefa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor.
„În clasă se mai înjură şi se mai fac diferite gesturi, dar nu se trece peste o anumită limită. Cred că prin orele de dirigenţie şi prin contactarea părinţilor celor agresivi se poate evita ajungerea la acte de violenţă fizică”, spune Alexandru Ghiurău, elev în clasa a VIII-a.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !