Se dau până la 15.000 de euro pentru fermele păgubite de animalele sălbatice

De Simona Drimbău
1Comentariu
Se dau până la 15.000 de euro pentru fermele păgubite de animalele sălbatice
Se acordă finanţări pentru culturile distruse sau animalele ucise de sălbăticiuni.

Un ajutor de minimis în valoare de 15.000 de euro este pus la dispoziția crescătorilor de animale sau a fermierilor din sectorul vegetal care au avut de suferit de pe urma atacurilor animalelor sălbatice.

În acest an au fost înregistrate decese din cauza atacurilor urșilor în stâne, cât și pierderi materiale din cauza animalelor sălbatice care au pătruns pe suprafețele cultivate.

„Este necesar să venim în ajutorul fermierilor, mai ales prin a le proteja viața în fața acestor animale, iar mai apoi munca și rodul muncii lor. Astfel de atacuri au fost semnalate atât pe plantațiile de pomi fructiferi, cât și în câmp. Astfel de situații nu sunt izolate, ci se întâlnesc și în alte țări din Uniunea Europeană”, se arată în motivaţia eurodeputatului Daniel Buda, cel care a solicitat la Comisia Europeană acordarea acestui sprijin.

Sprijin

Astfel, cadrul legal pentru programele de dezvoltare rurală, finanțate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), prevede posibilitatea de a le oferi sprijin fermierilor pentru măsuri de prevenire care vizează atenuarea riscului de producere de daune asupra unităților zootehnice de către animalele sălbatice. De exemplu, aceste măsuri includ instalarea unor garduri electrice și formarea ciobanilor cu privire la cele mai bune practici în teritoriile populate de animale sălbatice.

De asemenea, statele membre pot folosi dispoziții specifice privind ajutorul de stat pentru a compensa fermierii pentru daunele cauzate de animalele sălbatice protejate.

Ca alternativă, fermierii pot primi un sprijin financiar de cel mult 15.000 euro pe durata a trei ani, sprijin care poate acoperi daunele cauzate de animalele sălbatice, cu condiția ca aceste plăți să fie în conformitate cu regulile de minimis în domeniul agriculturii.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor