Se decolmatează cursurile de apă

De Simona Drimbău
Se decolmatează cursurile de apă
© FOTO:ABA
După o periodă îndelungată în care s-au înregistrat depășiri ale cotelor de inundații, ABA Crișuri continuă acțiunile de decolmatare începute în primăvara acestui an.

Lucrările și acțiunile sunt realizate prin formațiile de lucru din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor și implică utililaje precum: excavator, buldoexcavator, buldozer, motocositoare, defrișătoare și trailer.

Lucrările de decolmatare nu sunt deloc simple dacă avem în vedere complexitatea utilajelor și faptul că volumul excavat până în prezent depășește 120.000 mc. După perioadele abundente în precipitații, vegetația a crescut excesiv, mai mult decât atât, deșeurile depozitate pe maluri au îngreunat și mai mult acțiunile de cosiri de vegetație.

Cu toate acestea, în prima parte a anului s-au decolmatat peste 20 de km de cursuri de apă, printre care: Crișul Pietros, valea Nouă, valea Nimăiești, valea Holod, valea Tășad și valea Săcuieu.

În municipiul Oradea s-a lucrat intens atât pentru decolmatarea pârului Peța cât și pentru decolmatarea și igienizarea pârului Adona, pe tronsonul neîntubat unde a fost necesară o igienizare a cursului de apă înainte de cosire și decolmatare.

În funție de condițiile hidrometeo, lucrările se vor finaliza în această toamnă și vor îmbunătăți în mod considerabil activitățile de prevenire și apărare împotriva inundațiilor în localitățile: Săud, Husasăul de Tinca, Batăr, Drăgănești, Budureasa, Holod, Oradea, Cărpinet, Oșorhei, Săcuieu, Remeți, Valea lui Mihai, Țețchea, Chișiaz și Spinuș.

Lucrări

„Până în prezent, ABA Crișuri a decolmatat mai bine de 40 de km de cursuri de apă cu scopul de a crește capacitatea de scurgere a apelor, mai ales în perioadele cu precipitații însemnate. An de an, după viituri, intervenim pentru a curăța albiile și pentru a ne asigură că aluviunile și deșeurile transportate de ape nu au creat blocaje mai ales în dreptul lucrărilor hidrotehnice.

De asemenea, am intensificat și acțiunile de cosiri de vegetație pentru a asigura intreținerea corespunzătoare a digurilor de apărare împotriva inundațiilor. ABA Crișuri avertizează din nou populația și administrațiile locale că, pe lângă factorul de poluare, deșeurile sunt adevarate blocaje la ape mari, blocaje care duc la inundații”, a precizat Sorin Guler, directorul ABA Crișuri.

În prezent, angajații ABA Crișuri lucrează în arealul bazinului hidrografic Barcău, pe valea Tria în localitatea Poclușa de Barcău și pe valea Fânațelor în localitățile Spinuș și Ciulești.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !