Se dezbate modificarea legii referendumului

Reactualizat la:
Se dezbate modificarea legii referendumului
BUCURESTI – Curtea Constituţională dezbate, joi, sesizarea PD privind modificarea Legii referendumului.

Curtea Constituţională dezbate, joi, sesizarea PD privind neconstituţionalitatea unor amendamente la Legea referendumului, fiind a treia oară când PD reclamă prevederi de modificare a acestui act normativ, de această dată fiind vorba despre numărul de voturi pentru demiterea preşedintelui.

Sesizarea PD se referă la articolul 10 modificat al legii în care se arată că demiterea preşedintelui va fi făcută cu votul majorităţii cetăţenilor care se prezintă la referendum, indiferent dacă şeful statului a fost ales din primul sau al doilea tur de scrutin. Amendamentul de modificare iniţiat de PSD reprezintă o derogare de la articolul 5 care stabileşte condiţiile de valabilitate ale unui referendum şi unde se precizează că pentru a fi valabil trebuie să fie prezenţi jumătate plus unu din numărul total de alegători.

Această modificare reclamată de PD la Curtea Constituţională a fost făcută în 21 martie, deputaţii aprobând-o cu 198 voturi “pentru”, 46 “împotrivă” şi 2 abţineri. Cu acea ocazie, deputaţii au eliminat şi interdicţia de a organiza referendumuri simultan cu alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare, aşa cum ceruse anterior Curtea Constituţională, tot în urma unei sesizări a PD. Deputaţii PC, PSD şi PNL au spus atunci că toate textele adoptate sunt în concordanţă cu cererile Curţii Constituţionale. De fapt, legea a fost reexaminată în Parlament la solicitarea Curţii Constituţionale.

În afară de această constestaţie, admisă de Curtea Constituţională, PD a mai sesizat Curtea tot în privinţa Legii referendumului, după votul din Parlament la hotărârea privind votul uninominal necesară preşedintelui Traian Băsescu. Atunci, democraţii au cerut Curţii Constituţionale să constate neconstituţionalitatea acesteia întrucât, potrivit Constituţiei, legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, iar Parlamentul considerase că este vorba de majoritatea absolută.

De fapt, PD a contestat votul dat de Parlament privind solicitarea preşedintelui Băsescu, iar instituţia Avocatului Poporului a formulat în acest sens un punct de vedere, întrucât poate sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora.

În 17 aprilie, Curtea Constituţională a decis că articolul din Legea referendumului referitor la numărul de voturi ale parlamentarilor necesar pentru admiterea unei solicitări a lui Traian Băsescu de iniţiere a unui referendum privind votul uninominal este neconstituţional.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase