Se fac acum comparaţii între Rita şi Katrina

Reactualizat la:
Uraganul Rita a trecut. Bilanţul pagubelor este încă provizoriu. Ce se poate spune este că nu a atins nici pe departe proporţiile tragediei provocate de uraganul Katrina. Se poate spune că americanii au fost mult mai atenţi şi mai prudenţi de această dată.

Masurile au fost luate din timp si cu toata seriozitatea. Specialistii s-au grabit sa traga si alte concluzii dupa compararea celor doua fenomene meteorologice. Unele de ordin demografic, altele de ordin social.

Prima concluzie ar fi ca zona afectata de Rita este ceva mai bogata, mai mobila si mai putin populata decât regiunea New Orleans, devastata de Katrina. Potrivit unei analize realizate de Associated Press, chiar daca americanii afectati de Rita nu sunt foarte avuti, ei au un nivel de trai mai ridicat, majoritatea au cel putin o masina, iar zona respectiva din texas si Louisiana are o populatie majoritar alba.

Astfel, au putut fi evacuati relativ usor aproape 3 milioane de oameni de pe o fâsie de 800 de kilometri. În New Orleans, peste 27 la suta din oameni nu au masina. Cea mai mare densitate a populatiei de culoare din aria de raspândire a uraganului Rita este la Jefferson, în Texas cu 34 la suta. În New Orleans aceasta cota este dubla.

În sfârsit, nucleul periculos al uraganului Rita a atins o regiune cu o densitate de 111 locuitori pe kilometru patrat. La New Orleans, densitatea este de aproape zece ori mai mare. Spaima uraganelor nu a trecut însa. Sezonul lor mai are doua luni, iar expertii americani anunta alte furtuni.

Realitatea.tv