Se fac înscrieri online în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice

Se fac înscrieri online în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice
S-a lansat campania de înscrieri online pentru cei ce vor să doneze celule stem.

57.000 de români înregistrați în Registrul Donatorilor de Celule Stem sunt pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor, a transmis Ministerul Sănătăţii, după iniţierea unei campanii de înscriere online în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice.

De acasă

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a declarat luni, după eveniment: „Campania “Donează o șansă la viață” reprezintă o nouă speranță de vindecare pentru pacienții care necesită transplant de celule stem hematopoietice. Până acum, înscrierea se putea face doar în centrele specializate, acum intenționăm să implementăm un sistem în care înscrierea să se realizeze online, lucru care va duce cu siguranță la creșterea numărului celor înscriși”.

Campania a fost lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor şi facilitează oricărei persoane sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, înscrierea de acasă. Într-un film educativ care poate fi descărcat pe site-ul www.registru-celule-stem.ro, se explică ce trebuie să știe și cum poate deveni cineva donator în așteptarea șansei de a salva o viață.

Mai mulţi

Peste 7.000 de donatori românis-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 57.000 numărul celor înregistrați în România. De la înființarea Registrului Național de Celule Stem Hematopoietice, în aprilie 2013, 187 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, dintre care doar șapte pacienți au reușit să găsească donatori compatibili din România. În prezent, 43 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.

La fiecare 3 minute, un caz nou

La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura șansă la viată fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.

Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Registrele din 55 de țări numără împreună aproape 34 de milioane de potențiali donatori. Fiecare dintre aceștia reprezintă o șansă la viață pentru pacienții din întreaga lume.

Campania „Donează o șansă la viață!” este susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale”.
Mai multe detalii despre Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și campania ”Donează o șansă la viață!” și cum poți deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro ; www.rndvcsh.ro și pe site-ul AMDM www.wmdd.org.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !