Se iese doar cu bani de buzunar

Se iese doar cu bani de buzunar
Vineri noaptea a intrat în vigoare ordonanta de urgenta privind modificarea conditiilor care trebuie îndeplinite de românii care vor sa calatoreasca în strainatate.

Astfel, românii care vor sa calatoreasca în state fara viza obligatorie pot iesi din tara fara sa prezinte la granita documente justificative privind scopul si durata sederii. Doar sumele de care cetatenii trebuie sa dispuna pentru a calatorii în aceste state au ramas aceleasi cu cele solicitate înainte de aprobarea ordonantei. Adica 150 de euro sau echivalentul valutei din tara în care se face calatoria.

La aceasta se mai adauga cheltuielile de transport, dus-întors, plus o suma minima corespunzatoare numarului de zile de sedere (dar nu mai putin de cinci zile), în functie de destinatie: 30 de euro pe zi pentru statele UE si 20 de euro pe zi pentru celelalte state. Suma poate fi dovedita fie prin prezentarea banilor, prin cecuri de calatorie sau carduri internationale, însotite de extras de cont sau de o chitanta de la bancomat eliberata cu cel mult 24 de ore înaintea prezentarii la iesirea din tara.

Sunt acceptate si garantii financiare cum ar fi scrisoarea de garantie, angajament de sponsorizare sau voucher eliberat de o agentie de turism licentiata. Sunt exceptati de la obligatia prezentarii sumei de 150 de euro persoanele care au achitat integral cheltuielile de transport dus-întors, cei care merg la tratament medical, participa la simpozioane, conferinte, studii, manifestari culturale sau sportive, ori fac o vizita pe baza de invitatie.

Totodata, mai sunt exceptati de la aceasta suma cei care pleaca datorita îmbolnavirii sau decesului unei rude stabilite în strainatate, minorii sub 14 ani înscrisi în pasaportul parintilor, minorii care merg la rude sau parinti stabiliti în strainatate, cei care au permis de munca valabil, cei care calatoresc în regim de mic trafic sau persoanele care au permise de sedere ori documente echivalente eliberate de autoritatile statului strain. Regimul liberei circulatii a minorilor a ramas acelasi ca înainte de adoptarea ordonantei.

Bucurosi de înlesnire


Primii români care au beneficiat de „îndulcirea” conditiilor la iesirea prin Bors s-au aratat încântati de abrogarea normelor introduse în urma cu mai bine de un an. „A fost exces de zel din partea autoritatilor române. Nu UE a cerut restrictionarea românilor. Oricum, cine vroia sa iasa din tara, chiar daca era întors o data la granita, îsi facea apoi rost de actele cerute.

Însa era risipa de timp, nervi si bani pentru legalizarile la notar si umblaturile pe la firme de turism. Plus ca si controlul de frontiera dura mai mult. Eu cred ca s-a revenit în normalitate”, ne-a spus Virgil Ardelean, unul din conationalii care asteptau sâmbata controlul de forntiera pe sensul de iesire.

Georgiana Anghel
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !