Se împuţinează greviştii

Se împuţinează greviştii
Pe cataloagele scolare praful începe sa se depuna tot mai mult, greva ajungând în cea de-a cincea zi. Negocierile federatiilor din învatamânt duse cu Guvernul nu au avut nici un rezultat.

Exceptia o constituie învatamântul superior, studentii obtinând o subventie lunara de camin la 965.000 de lei. În aceste conditii, greva continua. „Ne-o trage în freza”


Daca la începutul saptamânii solidaritatea cadrelor didactice a impresionat, în momentul de fata situatia s-a cam schimbat. Exemplul cel mai elocvent sunt cadrele didactice de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, care în primele doua zile au fost în favoarea grevei. De miercuri însa, 20 dintre cei 60 de grevisti s-au plictisit de actiunea de protest si au revenit pe baricade, chemând elevii la scoala.

Directorul unitatii scolare, Ruben Filimon, este de parere ca subordonatii lui „au renuntat la manifestare deoarece greva nu este platita si, pe lânga asta, toata actiunea a fost facuta în pripa, într-un moment total nepotrivit. Liderii sindicali nu au mediatizat asa cum trebuia. Eu am impresia ca cineva ne-o trage în freza, deoarece totul a fost facut la limita legalitatii”.

Nu-s singurii


„Mihai Viteazul” nu este singura unitate de învatamânt în care orele de predare se desfasoara asa cum nimic nu s-ar întâmpla. La Liceul Teoretic „Onosifor Ghibu”, 33 de învatatori si profesori au decis sa nu participe la greva, fapt care a iscat controverse. „La final, daca se va obtine marire de salar, voi veni sa îi privesc cum îsi vor scoate salariile pe urma sacrificiului facut de atâtia colegi”, a spus indignat Alexandru Sanislav, vicepresedintele Sindicatului Liber din Învatamânt Bihor.

„Voi fi foarte senina si nu voi avea nici o remuscare când îmi voi lua salariul”, a fost replica unei profesoare de la Liceul „O. Ghibu”, care nu a dorit sa îsi decline identitatea. O alta învatatoare a aceleiasi scoli s-a aparat sustinând ca parintii au rugat-o sa vina la scoala pentru ca elevii sa nu piarda atât de mult, fiind în clasa I.
Nu se face greva nici la Liceul Teoretic „Ady Endre”, respectiv la Liceul Catolic „Sfântul Ladislau”.

Ioana Iuhas