Se înăspresc amenzile

Se înăspresc amenzile
Amenzi usturatoare pentru cei care executa sau desfiinteaza constructii fara autorizatii. Conform Legii nr. 58/martie 2006, pentru completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrarilor în constructii, unele sanctiuni s-au marit de zece ori, ajungând la un maxim de un miliard de lei vechi.

Executarea sau desfiintarea fara autorizatie a lucrarilor de constructii (cu exceptia celor efectuate la monumentele istorice si în zona lor de protectie unde fapta constituie infractiune) se sanctioneaza cu amenda între 1.000 si 100.000 lei noi”, ne-a informat Adriana Lipoveanu, inspector-sef la Inspectoratul Judetean în Constructii (IJC) Bihor.


Sustragerea persoanelor sau împiedicarea controlului prin interzicerea accesului reprezentantilor cu functii de control se sanctioneaza, de asemenea, cu amenzi cuprinse între 3.000 si 10.000 lei noi. „Aceleasi amenzi se aplica si în cazul în care nu se respecta prevederile proiectului tehnic sau ale autorizatiei de construire, precum si în situatia în care terenul nu se aduce la starea initiala dupa terminarea lucrarilor”, a specificat seful IJC Bihor.

Functionari amendati


Functionarii publici din cadrul primariilor sau ai Consiliilor Judetene vor fi amendati si ei cu sume cuprinse între 5.000 si 30.000 lei noi în cazul în care emit certificate de urbanism si autorizatii de construire incomplete sau eronate. „Daca functionarii abilitati nu-si exercita controlul privind disciplina în constructii, acestia pot fi sanctionati cu sume cuprinse între 1.000 si 5.000 lei noi”, a precizat Adriana Lipoveanu.


Potrivit noii legi, o constructie se considera finalizata numai daca s-au realizat toate elementele prevazute în autorizatie si daca s-a efectuat receptia la terminarea lucrarilor. „Noutatea adusa consta în aceea ca receptia la terminarea lucrarilor este obligatorie pentru toate tipurile de lucrari autorizate, inclusiv a celor realizate în regie proprie”, a subliniat Adriana Lipoveanu.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !