Se înmulţesc incidentele în şcoli

Se înmulţesc incidentele în şcoli
Cazurile de violenţă în şcoli devin tot mai dese. Fiecare dintre incidentele din a doua jumătate a anului 2005 arată cât de profundă este criza din sistemul de educaţie.

Dar mai ales ca ea nu se rezuma nici pe departe la salariile profesorilor, dotarea precara si programa prea încarcata. Dovada clara o reprezinta cele trei incidente grave au avut loc, doar în ultima saptamâna, în trei scoli din trei orase ale României.


Pe 26 octombrie, un elev de 16 ani de la Grupul Scolar Metalurgic din Galati, a fost înjunghiat în abdomen, de trei ori, de un coleg. A început ca o cearta pe un scaun pe care îl revendicau amândoi si s-a soldat cu rani grave. Doua zile mai târziu, un alt caz de violenta la Grupul Scolar ”Traian Vuia” din acelasi oras.

Doi elevi de clasa a noua s-au luat la cearta de la o banala pereche de jambiere. Unul dintre ei a desfacut briceagul de la o unghiera si i l-a înfipt colegului sau de mai multe ori în piept. Pe 20 noiembrie televiziunile difuzau imagini cu o profesoara amenintata cu bataia de unul dintre elevii sai chiar în clasa, în timpul unei ore.

Mai târziu s-a demonstrat ca incidentul se petrecuse cu un an înainte, la grup scolar din Constanta. Profesoara a declarat ca nu a dorit sa raporteze conflictul, mai ales ca elevul problema fusese mutat, la o alta scoala. În aceasi zi, un elev de 12 ani de la un colegiu din judetul Alba a ajuns în stare grava la spital. Fusese ranit de un coleg de clasa în timpul pauzei, pentru ca îi ocupase locul în banca. Victima s-a ales cu o mâna rupta.

Pe 2 decembrie, o eleva de 17 ani a Scolii Centrale din Bucuresti a fost înjunghiata de prietenul ei, chiar în incinta institutiei de învatamânt, mai exact în biroul directorului adjunct. Incidentul a fost provocat de o cearta a celor doi îndragostiti. Fata i-a reprosat postarea pe site-ul liceului a unor poze care o prezinta nud si dorea sa-l paraseasca. Barbatul, Constantin Grozea de 32 de ani, a scos un cutit si a înjunghiat-o de mai mult ori.

Eleva a fost internata la Spitalul de Urgenta Floreasca cu taieturi pe fata, brate si torace si a fost operata pentru închiderea unei leziuni a pleurei. Dupa câteva zile, prietenul fetei a fost arestat. În urma unei anchete, Inspectoratul Scolar Bucuresti a decis destituirea directoarei Scolii Centrale, Svetlana Bodnaras. Hotarârea este, în prezent, contestata de elevii liceului si de parintii acestora.

La numai o saptamâna de la tragedia petrecuta la Scoala Centrala, un alt caz de violenta are loc, de acesta data, într-o institutie de învatamânt din Constanta. Un elev în clasa a VIII-a la scoala generala Aurel Vlaicu a fost agresat de patru indivizi care au intrat în clasa. Potrivit conducerii inspectoratului scolar, cei patru se aflau în stare de ebrietate si au intrat în scoala nestingheriti, deoarece la intrare nu se afla decât un elev de serviciu.

Sursa: Realitatea.tv