Se întorc scotocitorii după hidrocarburi

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
5Comentarii
Se întorc scotocitorii după hidrocarburi
NIS Petrol şi-a anunţat intenţia de a relua prospecţiunile după gaze şi petrol în perimetrele concesionate în Bihor.

Felix şi Tria sunt sunt perimetrele în care NIS Petrol va începe prospecţiunile după hidrocarburi, a anunţat ieri, Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean(CJ). Liderul liberal spune că a primit, recent, cu neplăcere, vizita reprezentanţilor companiei. „Ieri (miercuri, 1 aprilie n.r.), cei de la NIS Petrol m-au anunţat că vor să înceapă prospecţiunile în Bihor. M-au anunţat că vor să înceapă prospecţiunile în Bihor. I-am avertizat că nu se află pe un teren foarte prietenos în Bihor”, zice preşedintele CJ.

Popa se declară, insistent, un opozant al acestui gen de activităţi şi susţine că independenţa energetică a ţării poate fi dobândită din energie verde.

„Ca stat, avem nevoie de independenţă energetică dar ştiu că avem foarte multă energie cinetică nepusă în valoare”, crede Popa, referindu-se la energia din hidrocentrale şi din fermele eoliene, punctând şi energia fotovoltaică.

„Sunt, pe faţă, susţinătorul energiei verzi. Sunt, pe faţă, susţinătorul dezvoltării economice a Bihorului prin turism”, susţine Popa.
Preşedintele CJ zice că a primit asigurări ferme de la NIS Petrol că se au în vedere doar explorări. „Cred că nu suntem chiar ultimii naivi. Ştie oricine că explorările nu se opresc niciodată la faza aceasta”, declară el, cu precizarea că „nu îndemn pe nimeni la acte violente, antisociale”.

Derna, Felix

Popa zice că NIS a anunţat deja că are sprijinul primarului din Derna pentru prospecţiuni şi explorări. „Am fost şocat să aud că au discutat cu primarul din Derna şi că e de acord. Acolo oamenii ne-au cerut ajutor, când am fost în teren, să nu se înceapă prospecţiuni”, insistă Popa.

Victor Filip, primar din Derna, zice că nu a fost contactat de nimeni de la NIS. „La mine n-a fost nimeni. Ca principiu, eu unul nu-s de acord cu explorările, n-am semnat nimic şi nici nu voi aproba aşa ceva în comună”, zice edilul din Derna.

De altfel, Agenţia de Protecţia Mediului Bihor nu a înregistrat, recent, nicio cerere pentru avizarea de prospecţiuni după hidrocarburi. „Nu ni s-a solicitat. Pentru prospecşiuni nu este nevoie de acorduul nostru dar în momentul în care încep să foreze, le trebuie acord de mediu”, zice Sanda Mercea.

Anii trecuţi, NIS Petrol a contractat cu firma maghiară Acoustic Geophysical Services prospecţinile din perimetrele bihorene. La scurt timp, a reziliat contractul şi părea că a abandonat şi demersul. La nivel de zvon, a circulat informaţia că NIS, subsidiara sârbă a firmei ruseşti Gazprom, ar fi contractat fazele prelimitare cu firma Prospecţiuni SA, firmă legată de afaceristul Ovidiu Tender. Prin departamentul de PR, compania neagă, însă, prezenţa sa în Bihor.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor