Se menţin restricţiile privind transportul porcilor şi a cărnii de porc

De Simona Drimbău
2Comentarii
Restrictii privind transportul carnii de porc
Restrictii privind transportul carnii de porc
Comisia Europeană consideră că implicarea autorităţilor române în stoparea Pestei Porcine Africane este ineficientă şi de aceea a decis să nu relaxeze restricţiile cu privire la comercializarea cărnii de porc pe teritoriul ţării noastre.

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) s-a adresat deja oficialilor din domeniul sănătăţii de la Comisia Europeană şi a solicitat ridicarea măsurilor de restricţie privind transportul porcilor şi a cărnii de porc, măsuri aplicate în mod excesiv în România.

Riscuri

În răspunsul forului european se menţionează foarte clar că misiunile de audit, desfăşurate în perioada 2017-2019, au identificat riscuri mari de transmitere a PPA din ţara noastră către alte state membre ale Uniunii Europene, din cauza măsurilor insuficiente şi ineficiente luate de către autorităţi pentru exploataţiile non-comerciale şi gospodariile populaţiei.

Măsurile la care fac referire oficialii europeni vizează: identificarea, înregistrarea şi evidenţa animalelor şi a produselor din carne de porc, controlul mişcărilor de animale şi a produselor din carne de porc, a mijloacelor de transport şi a persoanelor.

României i se impute şi măsurile scăzute de biosecuritate, precum şi lipsa unui plan de acţiune cu termene concrete privind prevenirea, eradicarea şi controlul PPA în conformitate cu legislaţia europeană şi cu recomandările misiunilor de audit, în special noi proiecte legislative naţionale de clasificare a fermelor, biosecuritate şi controlul circulaţiei porcinelor.

În cei aproape doi ani de la primul caz confirmat, virusul Pestei Porcine Africane a provocat pagube uriaşe fermierilor şi a dus la eutanasierea a 365.595 de porci.
În Bihor virusul PPA este prezent în mai multe focare.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor