Se modifică Legea pomiculturii

Reactualizat la:
Plantaţii pomicole
Plantaţii pomicole
Legii Pomiculturii va suferi o serie de modificări în contextul în care mulţi fermieri au întâmpinat dificultăţi majore în obţinerea autorizaţiei de plantare.

Astfel, articolul 13 din actualul act normativ se va modifica. Acesta va stipula că „plantaţiile de pomi cu suprafaţă mai mare de 0,5 ha şi cele de arbuşti fructiferi de peste 0,2 ha, se înfiinţează în baza autorizaţiei de plantare eliberate de direcţiile pentru agricultură judeţene”.

De asemenea, pentru plantaţiile de pomi cu suprafaţă mai mare de 2 ha şi pentru plantaţiile de arbuşti fructiferi şi căpşun cu suprafaţă mai mare de 0,5 ha autorizaţia de plantare se eliberează în baza unui proiect avizat de Consiliul Ştiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti Mărăcineni din care să facă parte specialişti ai staţiunilor pomicole zonale, specializate pe grupe de specii, aflate în subordonarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti” şi în coordonarea ştiinţifică a ICDP – Piteşti Mărăcineni, unităţile de cercetare-dezvoltare din domeniul pomiculturii preluate de instituţiile de învăţământ de stat.

Se exceptează de la obţinerea autorizaţiei de plantare exploataţiile plantaţiile de pomi, arbuşti fructiferi şi căpşun înfiinţate cu sprijin FEADR, indiferent de suprafaţă, se realizează în baza unui proiect elaborat şi avizat după procedura prevazută la alin. (2). La înfiinţarea plantaţiilor pe terenuri ocupate de pajişti permanente, ce constituie obiective de investiţii realizate din fonduri europene.

În cazurile prevazute la alin. (6) autorizaţia de plantare se eliberează numai după prezentarea de către solicitant a unui document justificativ privind finanţarea din fonduri europene a plantaţiei respective, eliberat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, precum şi a aprobării schimbării categoriei de folosinţă din pajişti permanente în livezi şi a documentelor descrise la alin. (5) lit. a) – c).

Procedura privind eliberarea avizului de principiu prevăzut la alin. (6) şi a documentului justificativ privind finanţarea din fonduri europene a plantaţiei respective, menţionat la alin. (7), se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

De asemenea, o altă modificare va fi realizată şi asupra articolului 16, alin. (1), care va avea următorul cuprins: „durata de funcţionare a plantaţiilor de pomi, arbuşti fructiferi şi căpşun, în condiţiile de exploatare normală şi durată estimativă până la intrarea pe rod, sunt prevăzute în Anexa nr. 4, respectiv Anexa nr. 5 la prezenta lege, iar modălitatea defrişării plantaţiilor de pomi şi arbuşti fructiferi este prevazută în normele metodologice de aplicare a prezentei legi”.

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii pomiculturii nr. 348/2003 republicată se află în dezbatere publică, pe site-ul MADR.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !