Se modifică legislaţia la Programul „Prima Casă”

Se modifică legislaţia la Programul „Prima Casă”
Pentru locuinţele mai noi de cinci ani statul va garanta 50% din valoarea creditului, iar pentru cele mai vechi, 40%.

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul pentru modificarea legislației pentru „Prima Casă”, astfel încât strategia programului pentru 2017-2021, adoptată recent de Guvern, care prevede stimularea achiziției de locuințe mai noi de cinci ani, să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2017.

Reglementări noi

Noile reglementări țin de garantarea de către stat în procent de 50% din valoarea creditelor destinate achiziției de locuințe (exclusiv principalul) a locuințelor noi sau consolidate, iar pentru locuințele care nu se încadrează în această categorie, procentul garantat de stat va fi de 40% din valoarea creditelor destinate achiziției de locuințe (exclusiv principalul), se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Potrivit proiectului, se propune ca termenul de 5 ani aplicabil în cazul locuințelor noi sau consolidate să fie calculat în funcție de data efectuării recepției la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.

Prin locuință nouă se înțelege orice imobil care respectă cerințele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. În această categorie intră și locuințele consolidate în sensul reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Prin stimularea achiziției de locuințe noi în cadrul Programului se urmărește interesul general de dinamizare a activității de construcții cu efecte antrenante în economie și asupra creării de noi locuri de muncă și de implementare a unor măsuri menite să prevină accentuarea dezechilibrelor existente între cererea și oferta de locuințe.

De la lansarea Programului în anul 2009, au fost acordate 201.080 garanții, în valoare totală de 17,24 miliarde lei, precizează ministerul de Finanțe. „Prima Casă” a devenit principalul credit ipotecar în România, deoarece în cazul creditelor ipotecare obișnuite, acordate de bănci, avansul este de la 15% în sus, plus dobânzi. Instituția mai estimează că, anual, populația are nevoie de 300.000 locuințe noi, iar construcția unor imobile noi acoperă doar 50.000 din acest necesar.

Potrivit calculelor, 200.000 de noi locuințe și/sau locuințe consolidate vor fi cumpărate cu garanții de stat, cu o medie de aproximativ 40.000/an, la o valoare medie a locuinței de circa 60.000 euro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !