Se naşte campusul tehnic „Vuia” – dedicat Eurobusiness Parc

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
9Comentarii
Se naşte campusul tehnic „Vuia” – dedicat Eurobusiness Parc
© Colegiul tehnic „Traian Vuia” - Foto: sebpo.ro
Colegiul tehnic „Şaguna” este absorbit de „Vuia”. Elevii vor fi pregătiţi după nevoile firmelor din parcurile industriale municipale.

Aleşii locali au votat vineri, în unanimitate, fuziunea colegiilor tehnice „Traian Vuia” (str. Brâncoveanu) şi „Andrei Şaguna” (Bdul Decebal), prin absorbţia celui de-al doilea de către primul. O intenţie mai veche a primarului Ilie Bolojan, proiectul va fi pus în aplicare din anul şcolar 2016 – 2017. Hotărârea de Consiliul Local a putut fi adoptată datorită sosirii avizului necesar de la Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), emis ca urmare a unei adrese venite de la Ministerul Educaţiei. Măsura vine în întâmpinarea strategiei municipale de a crea forţă de muncă adaptată la nevoile economiei de piaţă de azi. Preluând un model german, rolul acestui campus tehnic de la „Vuia” este de a pregăti meseriaşi şi specialişti după nevoile firmelor din parcurile industriale municipale.

Accentul pe practică

Marele Colegiu Tehnic „Traian Vuia” se va axa pe partea practică, elevii urmând să facă stagii practice în firmele din parcurile industriale. „Într-adevăr, acest colegiu se va axa pe partea practică. De asemenea, curricula va trebui adaptată la cererea de pe piaţă. Unii profesori nu îşi vor găsi curricula în această şcoală şi urmează să fie redistribuiţi. Oraşul nostru trebuie să fie remarcat şi pentru că, într-adevăr, susţine adaptarea învăţământului la realitate”, a arătat primarul Ilie Bolojan, precizând că în perioada următoare va discuta cu IŞJ Bihor planul de şcolarizare.

Primarul Ilie Bolojan - Foto: JB Primarul Ilie Bolojan – Foto: JB ©

Campusul tehnic de la „Vuia” ar urma să aibă parte de dotări suplimentare, menite să crească nivelul calităţii învăţământului, dar şi a confortului elevilor. Se are în vedere modernizarea internatului pentru elevi şi dotarea laboratoarelor. Din Consiliul de Administrație vor face parte inclusiv reprezentanți ai companiilor care susțin financiar colegiul şi care vor prelua elevii absolvenţi de meserii din această şcoală.

„Este minunat că se poate realiza acest campus tehnologic, cu învăţământ profesional şi liceal, deoarece era foarte dificil de lucrat cu mai multe şcoli. Ne dorim să aducem aici toate specializările solicitate şi pe care firmele sunt dispuse să susţină în acest campus tehnic”, a comentat Delia Ungur, directorul parcurilor industriale din Oradea, administrare de Agenţia pentru Dezvoltare Locală (SC Eurobusiness Parc SA). Printre specializările pe care se va concentra colegiul tehnic „Vuia”, cerute de firmele din parcul industrial, sunt: operator CNC – pentru maşini cu comandă numerită, sculer-matriţer, frezor, electronist, electromecanic, electrician.

Planuri şi pentru „Schiller”

Primarul Bolojan nu vrea să se oprească aici. Are planuri şi cu Liceul Teoretic German „Friederich Schiller”. „Liceul german este doar cu numele. Pentru că nu predau în limba germană. Suntem dispuşi să plătim cursuri de limba germană celor care predau acolo, dar dacă după 2 ani, dacă profesorii de acolo nu pot să predea în germană, trebuie să plece de acolo”, a anunţat edilul. Bolojan vrea ca la etajul campusului şcolar „Partenie Cosma” să poată funcţiona şi o şcoală cu limba de predare engleză, unde să poată învăţa copiii expaţilor ce vor lucra în Oradea. „Ne dorim să avem toată paleta de calificări, de abilităţi, pentru a fi competitiv din perspectiva resurselor umane”, afirmă primarul.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor