Se opun parcării, în bloc!

23Comentarii
Se opun parcării, în bloc!
Campania Primăriei Oradea de a amenaja parcări de bloc închiriabile iscă scandal încă „din facere”.

La fel ca în cazul proiectului podului rutier Ioşia – Sovata, municipalitatea îşi asumă consecinţele rolului ei activ în diferendul dintre orădenii care vor facilităţi rutiere şi orădenii care ţin la mediul înconjurător. Astfel, după seria de nemulţumiri provocate de sacrificarea unor spaţii verzi pentru noile parcări de pe străzile Călugăreni, Italiană, Războieni şi Seleuş, o nouă polemică s-a iscat la blocurile dintre b-dul Decebal şi Liceul „Friedrich Schiller”. O situaţie aparte o prezintă blocul D 27, care are deja o parcare suficientă pentru cele şase maşini ale proprietarilor. Iar locatarii blocului D 29 se opun amenajării lângă ei a parcării „cerute de dascălii Liceului German”. În urma petiţiilor înregistrate la Direcţia Tehnică a Primăriei, şef serviciu Leontin Pătcaş s-a deplasat vineri la faţa locului. Însă vizita care se dorea a fi una de lămurire a încins şi mai mult nervii. Ulterior, funcţionarul ne-a asigurat că nu se vor tăia castanii maturi şi că proiectul e îmbunătăţibil, dar a subliniat că locatarii au drept de sugestii nu şi de veto faţă de proiectele municipale derulate pe domeniul public.

Până acum, campania municipală de a amenaja parcări cu preţul sacrificării unor spaţii verzi a avut parte şi de opoziţie dar şi de susţinere cel puţin tacită din partea locatarilor sătui să nu-şi găsească loc de parcare lângă bloc. De-altfel, tocmai pentru a evita implicarea municipalităţii în polemicile dintre vecini, executivul Primăriei a retras din ultima şedinţă a Consiliului Local proiectul regulamentului pentru închirierea parcărilor de bloc cu intenţia de a-l modifica în sensul ca repartizarea parcărilor să cadă în sarcina asociaţiilor de proprietari şi nu a municipalităţii.

Oricum, funcţionarii municipali se confruntă cu diferendele provocate de amenajarea parcărilor. „De-aţi şti ce tărăboaie am avut şi cu parcările de pe Războieni şi Seleuş”, ne-a declarat Leontin Pătcaş, şef Serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei, după ce a fost erou şi în situaţia conflictuală apărută la blocurile dintre bulevardul Decebal şi Liceul German „Friederich Schiller”.

Viceprimar de neclintit

Vizita în teren s-a vrut un pas spre rezolvarea petiţiei înregistrate pe 15 martie la Primărie cu semnăturile celor 29 de locatari titulari din blocul A 27. „Nu suntem de acord cu planul Primăriei de a transforma în parcare micul spaţiu verde amenajat şi întreţinut de locatari în spatele blocului şi, totodată, de transformare a aleei pietonale care leagă bulevardul de Liceul German în stradă cu două sensuri”, se arată în petiţia ce a survenit unei audienţe fără rezultat la viceprimarul Carp.
Însă nici şeful de serviciu n-a găsit calea de comunicare cu locatarii. Dimpotrivă. „Mie personal mi-a vorbit vulgar, dar a vorbit la intimidare şi cu ceilalţi vecini care au încercat să-i spună că se opun în continuare sacrificării spaţiului verde pentru parcări şi drum de acces”, ne-a relatat Szilagyi Csilla.

Şi ceilalţi locatari adunaţi lângă bloc ne-au încredinţat că şeful Serviciului Drumuri şi Poduri ar fi folosit un ton ridicat în cadrul discuţiei. „Cred că a venit să ne lămurească. A strigat la noi să înţelegem că parcarea trebuie făcută şi va fi făcută”, a spus un alt locatar.

Parcare „nemţească”

„La tot blocul sunt doar şase maşini şi e suficient loc pentru ele pe betonul pe care l-au turnat cu ocazia lucrărilor la canalizări şi cablare TVS. Am înţeles însă că parcările se fac la cererea profesorilor de la Liceul German, chit că ei parchează pe aici doar câteva ore pe zi. Am fost şi în audienţă la viceprimarul Carp. Ne-a spus că dacă ne împotrivim parcării, nu va mai face nimic timp de 40 de ani la blocurile noastre”, a completat vecina Szilagyi Juliana.

Iar administratorul asociaţiei, Csorba Szegi Mihai, a mai punctat: „Din proiect se vede că zboară garajele din lateralul blocului. Însă mai îngrijoraţi suntem pentru castanii care ne dau umbră şi aer măcar în spatele blocului, că spre bulevard avem parte doar de praf şi zgomot. Pentru a înghesui noile locuri de parcare le aduc până sub geamul unei profesoare de la parter. La fel vor să facă şi la blocul nr. 29 de pe strada Shakespeare, unde va ajunge parcarea sub geamul unui om grav bolnav. Clar nu vrem ieşire auto spre Decebal fiindcă nu doar că nu ne e necesară dar ar încurca şi traficul pe bulevard”.

La rândul său, administratorul asociaţiei blocului D 29, Corbu Pavel, ne-a declarat: „Am primit proiectul de la un tânăr consilier cumsecade, pe nume Maxim. Cred că Primăria trebuia să ne consulte înainte de a demara lucrările pentru 90 de spaţii de parcare între blocurile noastre şi pe strada William Shakespeare. Parcările ne vor veni până sub geam, şi vom rămâne fără spaţii verzi”.

Cristian Horgoş23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor