Se preconizează pensionarea anticipată a dascălilor

De Alexandru Guiaș
Se preconizează pensionarea anticipată a dascălilor
Doar un punct din cele 10 doleanțe aflate pe listă, au obținut sindicaliștii din învățământ de pe urma pichetării Guvernului ce a avut loc timp de două zile, la mijlocul lunii aprilie.

Punctul vine de la 21 de senatori care au depus la Senat un proiect de lege prin care care se dorește ca profesorii să aibă posibilitatea să se pensioneze anticipat, cu trei ani mai devreme, la cerere. În proiect se stipulează că dascălii pot să solicite anticipat pensionarea doar dacă au vehime în muncă de cel putin 25 de ani – femeile și 30 de ani – bărbații.

Proiectul vine ca modificare la Legea 1/2011 a Educației Naționale. Inițiatorii își argumentează decizia prin faptul că există cadre didactice care ar vrea să iasă la pensie înainte de termen, pentru că nu mai fac față cerințelor din sistemul de învățământ. “… există cadre didactice care demonstrează competență și după împlinirea vârstei de pensionare.

Acestora legea le permite să rămână ca titulari în sistemul de învățământ încă trei ani peste vârsta standard de pensionare”, se arată în expunerea de motive prezentată de inițiatorii proiectului de lege. Senatul este prima Cameră care va dezbate proiectul de lege, după care acesta va ajunge la Camera Deputaților.

În urmă cu o lună sindicaliștii din învățământ solicitau demisia Guvernului dacă acesta nu va rezolva doleanțele lor. Mai mult aceștia amenințau cu miting urmat de grevă dacă situația o va impune. Deocamdată sindicaliștii urmează să se întâlnească într-o ședință în care să dezbată situția. „La începutul săptămânii viitoare vom avea o întâlnire a conducerii FSLI și vom hotărî ce și cum”, ne-a declarat Ioan Țenț, vicepreședintele FSLI.

Printre solicitările FSLI se număra modificarea legii salarizării, modificarea programei școlare, sprijinirea profesorilor navetiști, alocarea a 6% din PIB pentru învățământ, stabilirea costului standard pe elev. Pichetarea Guvernului se va face și joi, 05 martie în același interval orar.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !