Se pregatesc de admitere

Se pregatesc de admitere
Taxele pentru admiterea la Universitatea din Oradea rămân aceleaşi ca anul trecut.

Deşi nu a primit încă cifra de şcolarizare, Universitatea din Oradea se pregăteşte de admitere. Universitatea din Oradea va demara înscrierile pentru admiterea la facultate în 16 iulie. Înscrierile pentru masterat ar putea începe, la fel ca anul trecut, în toamnă.

„Din acest an nu vom mai avea cifră de şcolarizare. Aceasta se va numi granturi de studii şi vor fi alocate pe cicluri de studii universitare”, a spus Constantin Bungău, rectorul interimar al Universităţii din Oradea.

„Nu e bine să facem o comparaţie între ceea ce a fost anul trecut şi ceea ce avem acum”, a precizat Bungău.

Potrivit acestuia, în 2011, la nivel naţional, cifra de şcolarizare la licenţă a fost de 62.850 de locuri bugetate, raportat la o cifră de 112.000 de absolvenţi de liceu cu bacalaureatul promovat.

„Peste 50% din absolvenţii de liceu au avut posibilitatea să acceadă la un loc bugetat ofertat de Minister în învăţământul superior public. În acest an, începând cu 1 octombrie 2012, la nivel naţional, Ministerul Educaţiei alocă 45.887 de granturi pentru ciclul de licenţă, 25. 426 pentru cicilul de studii de masterat şi 1.504 locuri pentru doctorat. Pentru rezidenţiat Ministerul alocă 4.000 de granturi. Granturile au în spate o sumă, o sumă care se alocă unui domeniu, în funcţie de ierarhizare. Domeniile au durate diferite din punct de vedere al ciclului de şcolarizare. Sunt domenii care au o durată de trei ani, la licenţă, altele patru ani, iar unele şase ani (Medicina şi Arhitectura). Aşteptăm, ca în interval de două săptămâni, să primim granturile alocate de Minister pe fiecare ciclu de studii universitare. Acestea vor fi diferite, în funcţie de clasarea domeniilor de studii”, a mai arătat Constantin Bungău.

Taxe nemodificate

Taxele de admitere rămân aceleaşi ca anul trecut: 150 de lei pentru înscrieri şi contestaţii, 100 de lei pentru înmatriculare, iar pentru studenţii străini taxa pentru procesarea dosarului este de 150 de euro.

„În prezent, facultăţile aşteaptă alocaţiile bugetare şi lucrează la taxele de şcolarizare. În funcţie de asta, îşi vor calcula taxele pentru fiecare domeniu pe care-l gestionează”, a mai spus Bungău.

C.D.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !