Se preiau cereri pentru bilete de tratament

De Dan Birta
Se preiau cereri pentru bilete de tratament
Deocamdată, biletele de tratament sunt pentru staţiunile balneare care aparţin de Ministerul Muncii.

Veşti bune pentru pensionari, dar şi pentru asiguraţii în sistemul public de pensii. Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor îi anunţă pe cei interesaţi că începând cu data de 01.02.2016 se pot depune cereri pentru obţinerea unui bilet de tratament.

„Biletele sunt pentru staţiunile care aparţin de Ministerul Muncii: Amara, Băile 1 Mai, Geoagiu Băi, Nicolina, Bala, Bizuşa, Covasna, Moneasa, Lacu Sărat, Sărata Monteoru, Buziaş şi Olăneşti. Pentru celelalte baze de tratament vor fi bilete doar după elaborarea caietelor de sarcini şi licitarea locurilor”, ne-a informat Leontin Ţîrle, directorul executiv al CJP Bihor.

Cererile tip vor fi însoţite de copia actului de identitate, cupon de pensie sau adeverinţă de venit şi adeverinţă medicală.

Prima serie de bilete de tratament va începe în data de 15 februarie 2016, iar durata fiecărei serii va fi de 16 zile.

Criterii

De bilete de tratatament prin casa judeţeană de pensii pot beneficia pensionarii sistemului public de pensii, asiguraţii sistemului public de pensii şi beneficiarii unor legi speciale. Solicitanţii trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în România.

Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete, în funcţie de criteriile specifice, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare.

Biletele de tratament se cordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate acorda doar un singur bilet de tratament.

Criteriile specifice ale acordării unui bilet de tratament cu suportarea unei contribuţii individuale sunt următoarele: dacă a beneficiat de bilet de tratament în ultimii doi ani, categoria de pensie a beneficiarului, cuantumul total brut al drepturilor de pensie.

Cine nu a mai beneficiat de bilet de tratament va avea punctaj maxim – 10 puncte – la acest criteriu. La categoria de pensie, cele mai multe puncte (8) le va primi pensia de invaliditate, urmată de pensia de limită de vârstă (6 puncte) şi pensia de urmaş (3 puncte). La criteriul cuantumului pensiei, cel mai mare punctaj îl va avea pensia mai mică.

Cât se plăteşte

În cazul pensionarilor, contribuţia individuală la biletul de tratament este de 50% din cuantumul brut al drepturilor de pensie din luna anterioară celei în care se realizează repartiţia.

În cazul asiguraţilor sistemului public de pensii ale căror salarii brute sunt mai mici sau egale cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat pe anul în curs, cuantumului contribuţiei la biletul de tratament este 50% din valoarea acestuia.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !