Se promite învatamânt calitativ

1Comentariu
Se promite învatamânt calitativ
O agentie nationala va stabili standarde de calitate pentru toate scolile. În urma sedintei inspectorilor general adjuncti si a inspectorilor de management din toata tara, desfasurata la Suceava, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Bihor (ISJ) asigura ca din 2006 învatamântul va suferi unele modificari pozitive.

„Se va pune accent pe asigurarea calitatii în educatie la nivelul fiecarei scoli. Primul pas este realizarea comisiei de organizare a calitatii, care are ca rol evaluarea actului educational”, spune purtatorul de cuvânt al ISJ Bihor, Daniel Negrean. Comisia de evaluare a calitatii învatamântului trebuie sa fie formata din cadre didactice de rând, nu neaparat din dascali care au anumite performante profesionale.

Pentru UE

Legea calitatii învatamântului a fost initiata de fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, pentru a ne alinia la standardele spatiului european educational. Astfel, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 75/2005, prin intermediul careia s-au pus bazele reglementarii unor mecanisme de asigurare a calitatii în educatie conform standardelor europene, s-au înfiintat doua institutii, Agentiile Române de Asigurare a Calitatii Învatamântului Preuniversitar si Universitar. Ca urmare a înfiintarii celor doua institutii, în România s-au creat premisele atât a autorizarii si acreditarii institutiilor de învatamânt pe baza standardelor la nivel european, cât si a finantarii învatamântului în functie de calitate.

Politici educationale

Agentia Româna de Asigurare a Calitatii Învatamântului Preuniversitar are rolul de a stabili standardele de calitate pentru toate unitatile scolare, de stat si particular. Plecând de la aceasta idee, va deveni complet transparenta pozitionarea fiecarei scoli din tara în raport cu aceste standarde. În functie de rezultatele obtinute, Ministerul Educatiei si Cercetarii va stabili doua tipuri de politici, respectiv politici asistentiale, adica de a ajuta scolile, în special cele din mediul rural, de a-si îmbunatati calitatea educatiei prin masuri bine stabilite. A doua politica este cea competitionala, care retrage personalitatea juridica pentru scolile de proasta calitate, cu precadere cele din orase, acestea urmând sa fie absorbite de scolile de buna calitate.

Ioana Iuhas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor